Johanna Nylander rapporterar exklusivt för Nyheter24.
Johanna Nylander rapporterar exklusivt för Nyheter24.

Förtroendet redan förbrukat

Pirate Bay-rättegången är inne på sin sista vecka i hovrätten. Johanna Nylander rapporterar direkt från Svea hovrätt.


Johanna Nylander

Johanna Nylander, 24, är en flitig debattör och skribent med huvudsaklig inriktning på IT-frågor. Hon har också precis släppt en bok om folkhälsa - Är det så farligt?

STOCKHOLM. Det är sista veckan i hovrätten. På tisdag slutpläderar åklagaren och advokaterna för film- och skivindustrin.

På fredag håller advokaterna som företräder Pirate Bay-männen Peter Sunde, Fredrik Neij och Carl Lundström sina sista försvarstal för den här gången.

Hovrätten har varit en mellanakt, och när man i dag går igenom det sista av materialet från tingsrätten, kan man fråga sig vad som egentligen kommer att utspela sig när hovrätten fäller sin dom.

På plats i salen har alla sett småtrötta ut, och flera av advokaterna tror att en prövning i HD är att räkna med eftersom det finns flera delar i fallet som är nya och unika.

Var drar man gränsen för medhjälp egentligen? Hur skall e-handelslagen tolkas? Var skall ansvaret ligga för sajter som indexerar innehåll? Kan man ens döma till medhjälp utan att utreda huvudbrottet?

Några nya saker har kommit upp i hovrätten. Som frågan om och var brott har begåtts.

Under förhandlingarna har lagmannen Kristina Boutz visat upp lite egen integritet och ifrågasatt påståenden från båda sidorna.

Med fler jurister kanske domen blir lite mindre politisk, även om rättens tekniska kunnande kommer att ifrågasättas vid allt utom friande dom.

För är det något som Piratebay-domen påverkar så är det så många ungas rättsmedvetande. På vems sida staten står, och vad som är rätt eller fel.

När staten tappar i förtroende i en fråga, är risken stor att samma förtroende går förlorat i andra. Kanske är alla populistiska missnöjesröster i de två senaste valen ett tecken på det.

Klart är att alla juridiska formuleringar i världen - som motiverar en fällande dom - inte kan reparera det förtroende som redan gått förlorat.

/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Två bilar i krock utanför Örebro – stopp i båda körfälten

"Polisen är på plats vid en trafikolycka på länsväg 207 i närheten av Atleverket.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryska medier: Flottchefen är inte alls död

1 timme sedan
Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu. Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats.

Tesla i fokus när EU granskar elbilar från Kina

1 timme sedan
Amerikanska Teslas leveranser av elbilar tillverkade i Kina är i fokus när EU granskar dumpning av elbilar som tillverkats med statliga kinesiska subventioner. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till flera källor. Teslas aktie faller i förhandeln på Wall Street efter uppgifterna.

Region riskerar skadestånd efter spermiestöld

1 timme sedan
Ett okänt antal donatorbarn i Halland berövades rätten till information om sitt genetiska ursprung. Det skedde i strid mot lagen och det var inte bara en enskild läkares ansvar. Slutsatsen dras i en extern rapport som genomförs på Region Hallands uppdrag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.