Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Borgs budgetvinnare: Lärlingar och företagare

Och lärlingar. Här representerade av tyska skräddarlärlingar.
1 av 3

Och lärlingar. Här representerade av tyska skräddarlärlingar.

Erlend Aas / SCANPIX

Regeringen satsar på entreprenörer - alla ska kunna bli lika framgångsrika som Robyn.
2 av 3

Regeringen satsar på entreprenörer - alla ska kunna bli lika framgångsrika som Robyn.

Lars Pehrson / SvD / SCANPIX /

Samt integration. Det innebär att boxningstränaren och läraren Diabaté "Dallas" Dialy-Mory från Rosengård får mycket att göra.
3 av 3

Samt integration. Det innebär att boxningstränaren och läraren Diabaté "Dallas" Dialy-Mory från Rosengård får mycket att göra.

Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Nyheter | 12/10/2010 08:29

Regeringen får igenom sin budget - sverigedemokraterna röstar inte med de rödgröna. Vinnarna i finansminister Anders Borgs budget är lärlingar, entreprenörer och invandrare.

STOCKHOLM. Klockan åtta på måndagsmorgonen presenterade den nya alliansregeringen sin första budget. Och vinnarna är budgetposter som integration, bättre villkor för entreprenörer och fler lärlingsplatser.

Men alla satsningar villkoras av att statsfinanserna tillåter det.

"Regeringen föreslår (...) nya åtgärder om sammanlagt cirka 13 miljarder kronor för 2011. Dessutom presenteras regeringens ambitioner att genomföra ytterligare reformer någon gång under återstoden av mandatperioden. Dessa genomförs dock endast om de offentliga finanserna medger det.", skriver alliansen.

Det viktigaste för den borgerliga regeringen är nu som förr arbetslinjen:

– Regeringens främsta mål är att föra Sverige tillbaka till full sysselsättning. Vi fortsätter därför att arbeta för att stärka arbetslinjen och minska utanförskapet, säger finansminister Anders Borg (m) i ett pressmeddelande.

– Men Sverige befinner sig fortfarande i lågkonjunktur med hög arbetslöshet. Och fortfarande finns risker att utvecklingen ska bli sämre än väntat. Det är därför viktigt att vi säkrar att de offentliga finanserna åter visar överskott liksom att vi förhindrar att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå. De kommande åren med hög tillväxt ska tas till vara så att fler, även de om ofta haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, börjar arbeta, fortsätter finansminister Anders Borg.

Arbetslösheten räknat som andel av arbetskraften i åldrarna 15—74 år blir 8,4 procent i år och faller till 8,0 procent nästa år. Arbetslösheten faller sedan successivt ned till 6,0 procent 2014 enligt regeringens budget.

Konsumentprisindex växer med 1,2 procent i år och med 1,5 procent nästa år.

Senare väntas de rödgröna komma med en egen budget. Den ska vara klar senast den 27 oktober, rapporterar Sveriges Radios Ekot.