Testerna genomförs med så kallad topsning - det vill säga salivprov och kostar 100 kronor styck.
1 av 2
Testerna genomförs med så kallad topsning - det vill säga salivprov och kostar 100 kronor styck. - Foto: Rick Rycroft/AP/Scanpix
Bilskolorna ska snart börja drogtesta sina elever.
2 av 2
Bilskolorna ska snart börja drogtesta sina elever. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Trafikskolor vill drogtesta

Nu vill körskolorna drogtesta sina elever.


Trafikskolorna vill kunna drogtesta sina elever. Och i ett första pilotprojekt från STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund, ska ett drogtestsystem införas på Västerbottens trafikskolor från och med 2011.

Narkotikan kan sitta kvar i flera dagar i kroppen och påverkar bilkörningen, säger Christer Löfven, lokal ordförande på STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund, till Västerbottens-Kuriren.

Men körskoleelven Elina Rautio i Luleå menar att systemet i så fall måste vara helt frivilligt.

– Det känns som om man inte ska bli tvingad till någonting som man inte vill. Även om man är oskyldig så ska man få göra det frivilligt, säger hon till Sveriges Radios Ekot.

Lovisa Dahlberg, som gör sin sista lektion inför uppkörningen dagen därpå, tycker däremot att det gärna får vara ett obligatoriskt system.

– Ja, jag tycker det vore bra med obligatoriska drogtester.

– För att garantera att ingen har narkotika i sig när man kör bil.

Med drogtesterna vill STR skapa en bättre arbetsmiljö för körskolelärare, grunda för en ökad trafiksäkerhet och hjälpa unga som har drogproblem.

– Det är ju väldigt svårt för oss som lekmän att avgöra om en person är drogpåverkad eller inte. Och det finns i dag väldigt enkla salivtester som man gör och där man får svar inom fem minuter. Om man kan skriva någon typ av avtal mellan körskoleelev och trafikskola som naturligtvis då handlar om frivillighet från körkortseleven, säger Christer Löfvén, ordförande i STR Västerbotten, till Ekot.

Från och med år 2011 ska alla bilar på en STR-registrerad trafikskola vara utrustade med ett alkolås. Men den kan bara kontrollera för just alkohol.

Drogtestet ska genomföras genom så kallad topsning - det vill säga salivprov.

Varje test kostar 100 kronor och pengarna hoppas man få in med hjälp av sponsorer.

Än så länge ska testerna ske på frivillig väg. Vad körskoleläraren gör om eleven vägrar är en öppen fråga.

– Det vet vi inte ännu. Det är väl där vi avvaktar vad vi för svar från juristerna, säger Christer Löfvén till SR.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.