Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krigsbrottsrättegången inledd i Stockholm

1 av 1

Fredrik Persson / SCANPIX

Nyheter | 13/10/2010 13:27

43-åring åtalad för folkrättsbrott.

STOCKHOLM. På onsdagen inleddes rättegången mot den 43-årige man som misstänks för grovt folkrättsbrott och människorov. Brotten har begåtts för 18 år sedan, i ett fångläger i Bosnien Hercegovina, under kriget på Balkan.

Mannen, som är svensk medborgare, arbetade som vakt i lägret och ska ha utsatt flera fångar för tortyr och i övrigt kränkande behandlingar.

Mannen förnekar dock brott. Han menar att han inte utsatt någon för tortyr men att han utfört vaktsyssla i egenskap av soldat. Det våld han utfört menar han är mycket ringa och i värsta fall definierbart som ofredande.

Rättegången kommer att pågå i Stockholms tingsrätt i flera månader och ett stort antal vittnen ska höras. Alla utom en av de 28 tidigare lägerfångar som ska vittna medverkar via videolänk från andra europeiska länmder.

– De och deras anhöriga är ju märkta för livet, alla är märkta av detta. De mår jättedåligt och det blir naturligtvis väldigt traumatiserande för dem att de nu ska spela upp detta igen och försöka återskapa i minnet det som hände för nästan 20 år sedan, säger advokat Bengt Hesselberg till Sveriges Radios Ekot.