Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dåliga lärare kan förlora rätten att undervisa

1 av 1

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 18/10/2010 12:25

Ansvarsnämnd ska kunna frånta lärare deras yrkeslegitimation, föreslår Jan Björklund och regeringen.

Kommunerna ska inom nårga år bara få anställa lärare som har en giltig yrkeslegitimation, motsvarande läkarlegitimiation eller polislegitimation.

Lärare som inte är bra nog ska kunna fråntas lärarlegitimationen av en särskild ansvarsnämnd.

– Det är naturligtvis vid en mycket grov oskicklighet i yrket eller om man begår brott. Det kommer att vara mycket ovanligt, precis som i de medicinska legitimerade yrkena. Men jag menar ändå att det är viktigt att den möjligheten finns att dra in en legitimation om någon missköter sig grovt, säger utbildningsminister Jan Björklund (fp) till Sveriges Radios Ekot.

Den som vill ha en lärarlegitimation kommer förutom examen vara tvungen att visa sin lämplighet för yrket under ett introduktionsår där läraren går sida vid sida med en mentor.

Lagen träder i kraft 2012 och de lärare som i dag har fast anställning kommer samtliga att få lärarlegitimation, oavsett om de tagit examen eller inte.