Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie bekräftar: Våldsamt bildspråk gör dig aggressiv

- 19/10/2010, 13:31 -
1 av 2

Warner Bros

Aggressivitet kan födas av våldsfilmer, menar en ny amerikansk studie.
2 av 2

Aggressivitet kan födas av våldsfilmer, menar en ny amerikansk studie.

Warner Bros

Videovåldsdebatten la sig någon gång mot slutet av 80-talet. Men nu visar färsk forskning att motståndarna till underhållningsvåld kan ha haft rätt hela tiden.

BETHESDA. Våldsamma skildringar på bild och film gör unga män mer aggressiva.

Det resultatet pekar en färsk forskningsstudie från USA:s nationella folkhälsoinstitut (NIH) mot.

Studien omfattar 22 ynglingar i åldern 14-17 år som exponerats för dussintals våldsamma klipp. Pojkarnas hjärnor triggades av bilderna, enligt studien.

– Det kan få aggressivitet att kännas mer "acceptabel", säger doktor Jordan Grafman, ansvarig för studien, enligt BBC.

Men en brittisk expert invänder att orsakerna bakom våld är alltför komplexa för att kunna kartlägga i laboratorieforskning.

Effekterna av våldsamma bilder på unga människor har debatterats flitigt sedan teven först dök upp i våra vardagsrum - och exploderade i Sverige med 80-talets videovåldsdebatt.

På senare år har debatten framför allt handlat om våldsamma tevespel.

Flera olika studier tyder på att exponeringen av dylika bilder triggar hjärnans känsloprocesser, men det är oklart om detta kan få direkta konsekvenser för det sociala beteendet.

Den amerikanska studien, som publicerats i den medicinska tidskriften Social Cognitive & Affective Neuroscience, genomfördes med hjälp av 60 våldsamma scener från olika videor - som mestadels dokumenterar gatuslagsmål och knytnävsslagsmål.

Våldet rankades som "lågt", "milt" eller "moderat" och "extrema" scener förekom inte.

Pojkarnas respons på materialet mättes på ett antal olika sätt.

De ombads att uppge om klippet var mer eller mindre aggressivt än det tidigare och deras hjärnor scannades med magnetröntgen, som visar vilka delar av hjärnan som aktiveras.

Dessutom förseddes deras fingrar med elektroder som kan uppfatta svettningar - ett tecken på känslomässiga reaktioner.

Ju längre tid pojkarna utsattes för videovåldet desto mindre engagerade blev de.

– Slutsatsen är att en ungdom som utsätts för många våldsamma videor blir mindre känslig inför våld, accepterar våld i större utsträckning och det ökar sannolikheten att han begår aggressiva handlingar, säger doktor Jordan Grafman.

Men den brittiske forskaren, David Buckingham, håller inte med utan menar att det är omöjligt förklara våldsamheter med den här modellen.

– Studien menar att folk över tid kan utveckla en slags tolerans mot dessa bilder. Men ett annat ord för det är helt enkelt att de blir uttråkade, säger han till BBC.

Buckingham menar i stället att våld är ett "socialt problem" som inte låter sig mätas i hjärnan.

– Den här debatten har pågått sedan innan vi som lever nu föddes. Om vi verkligen är intresserade av våld och aggression, snarare än av att beskylla media för allt som är fel i världen, måste vi titta på vad som föder våld i verkliga livet, säger David Buckingham till BBC.

Videovåld de luxe: