Sedan dess har han bedrivit en intensiv bevakning av länspolismästare Carin Götblad, som använde sig av infiltratörer som ägnade sig åt brottsprovokation och andra poliser och myndighetspersoner.
1 av 4
Sedan dess har han bedrivit en intensiv bevakning av länspolismästare Carin Götblad, som använde sig av infiltratörer som ägnade sig åt brottsprovokation och andra poliser och myndighetspersoner. - Foto: LEIF R JANSSON/Scanpix
Corruptio har tidigare varit dömd för vapenbrott i samband med härvan kring kommissarie Olle Liljegren, som fick sparken efter att ha genomfört olagliga vapenaffärer och hållit sig med infiltratörer som brutit mot lagen. Corruptio menar själv att han var
2 av 4
Corruptio har tidigare varit dömd för vapenbrott i samband med härvan kring kommissarie Olle Liljegren, som fick sparken efter att ha genomfört olagliga vapenaffärer och hållit sig med infiltratörer som brutit mot lagen. Corruptio menar själv att han var - Foto: SVT
3 av 4
- Foto: Corruptio.blog.com
Kammaråklagare Peter Larsson (t.h.) har nu försatt Corruptio på fri fot. Men misstankarna kvarstår.
4 av 4
Kammaråklagare Peter Larsson (t.h.) har nu försatt Corruptio på fri fot. Men misstankarna kvarstår.

Gripen bloggare på fri fot

Den 43-årige svenske bloggare som greps av polisen, misstänkt för hot mot tjänsteman, är nu försatt på fri fot.


Fallet Olle Liljegren

Under sin tid vid länskriminalen i Stockholm hade poliskommissarie Olle Liljegren uppdraget att leda infiltratören Peter Rätz framgångsrika avslöjande av knark- och våldsbrott.

Rätz ingår nu i polisens vittnesskyddsprogram och har framträtt med sin historia i bland annat Expressen.

Olle Liljegren avskedades för några år sedan efter att han dömts i Högsta domstolen för tjänstefel och vapenbrott. Han är numera vd för familjens fastighetsbolag och arbetar som konsult i säkerhetsfrågor.

JÖNKÖPING. 43-åringen, som driver den populära undergroundbloggen Corruptio, greps i tisdags morse av Landskronapolisen - och fördes under stort hemlighetsmakeri till häkte i Jönköping.

Corruptio har länge bedrivit en granskande kampanj mot poliskåren sedan han själv suttit fängslad för vapenbrott i samband med Olle Liljegren-affären (se faktaruta).

Själv hävdar han att han blivit oskyldigt dömd.

Men i tisdags greps han på nytt. Den här gången misstänkt för hot mot tjänsteman.

Hans fall har utretts av internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Och i morse försatte man alltså bloggarenfri fot.

På polisen i Jönköping är man fortfarande mycket förtegen.

– Jag vill inte uttala mig om pågående utredningar och kan varken bekräfta eller förneka att 43-åringen har blivit frisläppt, säger inre befäl, Thomas Lindström till Nyheter24.

– Jag kan verkligen inte prata om det här.

Men förundersökningsledaren, kammaråklagare Peter Larsson vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, bekräftar för Nyheter24 att Corruptio är fri.

– Han försattes klockan 9.30 på fri fot. Min bedömning är att han inte kan försvåra utredningen. Han är fortfarande misstänkt för brott och utredningen fortgår, säger Peter Larsson till Nyheter24.

Har han gjort några som helst medgivanden?

– Jag kan inte gå in på vad som framkommit i utredningen ännu.

I torsdags eftermiddag trodde sig Peter Larsson ännu kunna häkta 43-åringen under fredagen.

– Jag kommer antagligen inte kunna ta ställning till frågan förrän i morgon bitti men det är ett levande material och det beror på vad jag får för rapporter, sa han under torsdagseftermiddagen till Nyheter24.

Larsson berättade då också att Corruptio inte längre ville företräda sig själv.

– Han har bestämt sig för att han vill ha en advokat som försvarar honom.

Bertil Tengberg utsågs på torsdagseftermiddagen av Jönköpings tingsrätt till 43-åringens offentlige försvarare.

– Jag var på förhör i morse och det är väldigt lite bevisning åklagaren har, säger Tenberg, som inte är förvånad över att bloggaren nu försatts på fri fot.

Kammaråklagare Peter Larsson säger att Corruptio inte är belagd med några restriktioner kring bloggandet.

– Det här målet har aldrig haft med bloggen att göra, säger han till Nyheter24.

/
/
Fri
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!