Dags att sluta röka?
Dags att sluta röka? - Foto: Rob Griffith/AP/Scanpix

Demenssjukdomar drabbar ofta rökare

Rökare löper större risk att drabbas av demenssjukdomar än ickerökare.


Den hittills största undersökningen om sambandet mellan demens och rökning har visat att de som röker mycket löper stor risk att få demenssjukdomar.

Det räcker med ett halvt paket om dagen.

20 000 amerikanska män och kvinnor deltog för drygt 20 år sedan i undersökningen, en dryg fjärdedel av dem har nu drabbats av sjukdomar orsakade av förträngningar i blodkärlen, som till exempel Ahlzeimers skukdom och vaskulär demens.

En rökare som röker 40 cigaretter om dagen har dubbelt så stor risk att bli drabbad av dessa sjukdomar än en ickerökare har.

– Vi fann också att de som hade slutat röka var tillbaka på samma risknivå för demens som ickerökare. Det lönar sig alltså att sluta röka eller dra ner på cigaretterna, säger Miia Kivipelto, vars studie publiceras i medicintidskriften Archives of internal medicine, enligt DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.