Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kackerlackor kan rädda ditt liv

- 26/10/2010, 13:26 -

LARRY SHULZE/AP/Scanpix

Ämne i kackerlackor kan rädda människor från farliga bakterier.

NOTTINGHAM. Kackerlackan är en av de insekter som vi ofta kopplar med smuts och bakterier. Forskare vid universitetet i Nottingham har nu hittat en substans i kackerlackan som har antibiotiska egenskaper.

Man fann nio olika molekyler när de analyserade kackerlackans hjärna och nervsystem. Alla dessa molekyler visade sig vara giftiga mot bakterier.

Ämnena från kackerlackan är inte farliga för människan och man hoppas nu på att kunna utveckla nya mediciner från substanserna.

– Insekter lever ofta i ohygieniska miljöer där de möter olika sorters bakterier. Det är därför logiskt att just de har utvecklat ett sätt att skydda sig själva mot farliga bakterier, säger Simon Lee, en av forskarna bakom studien till SVT.

Han säger även att därför är det inte förvånande att just kackerlackor har dessa egenskaper som gör den motståndskraftig mot farliga bakterier.

Allt fler bakterier utvecklar resistens mot den antibiotika som vi har i dag, att ta fram ny antibiotika är därför akut då den vi har nu håller på att bli verkningslös.