Polisens avspärrningar på Sörbäcksgatan i Malmö där två personer sköts vid 20-tiden på torsdagskvällen.
1 av 4
Polisens avspärrningar på Sörbäcksgatan i Malmö där två personer sköts vid 20-tiden på torsdagskvällen. - Foto: Stig Åke Jönsson / SCANPIX /
Ett kors står på den plats vid Ögårdsparken på Västra Skrävlingevägen i Malmö där Trez Persson West sköts till döds i oktober 2009. Mordet sätts i samband med den nye lasermannen.
2 av 4
Ett kors står på den plats vid Ögårdsparken på Västra Skrävlingevägen i Malmö där Trez Persson West sköts till döds i oktober 2009. Mordet sätts i samband med den nye lasermannen. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Nätverket Malmö Hjärta Mångfald arrangerade en manifestation på Gustav Adolfs torg i Malmö på måndagskvällen mot den nye lasermannens härjningar.
3 av 4
Nätverket Malmö Hjärta Mångfald arrangerade en manifestation på Gustav Adolfs torg i Malmö på måndagskvällen mot den nye lasermannens härjningar. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
John Ausonius - lasermannen - talar ut om sin copycat.
4 av 4
John Ausonius - lasermannen - talar ut om sin copycat. - Foto: Privat

Den gamle lasermannen om den nye: "Fruktansvärt"

I början på 90-talet spred John Ausonius skräck på Stockholms gator. Nu har han fått en copycat i Malmö. För första gången avslöjar lasermannen vad han tycker om sin efterföljare.


Bakgrund

Efter den senaste tidens skjutningar med förmodat rasistiska motiv i Malmö granskar polisen 13 tidigare skottlossningar som kan ha samband med "den nye lasermannen":

* Den 19 oktober förra året sköts en 20-årig kvinna till döds som satt i en bil nära en moské i Malmö.

* Skottlossningen vid vattenpalatset Aq-va-kul den 19 juni tidigare i år. Skotten avlossades mot tre män, varav en blev träffad av ett skott och skadades lindrigt.

* En man sköts med två skott i ryggen när flera skott avlossades mot ett gym den 27 juni.

* Samma natt träffas en 29-årig man i axeln när han väntar i en bil utanför en livsmedelsbutik.

* Den 16 mars tidigare i år blir två män, 21 och 22 år gamla, beskjutna när de sitter i en bil.

* Polishuset i Malmö blir beskjutet den 14 mars tidigare i år.

Det här är Lasermannen - dömd mördare och bankrånare:

John Ausonius, även kallad lasermannen, är född den 12 juli 1953 på Lidingö i Stockholm. Men kom senare att växa upp i Stockholmsförorten Vällingby.

Från augusti 1991 fram till januari 1992 sköt han totalt elva människor vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En av dem avled, men flera fick bestående skador.

Det enda offren hade gemensamt var mörkt hår eller mörk hudfärg. Lasermannens attentat ledde till Sveriges största polisjakt efter Palmemordet.

Först efter sex månader kunde man gripa John Ausonius - mitt under ett bankrån. Han dömdes för ett mord, nio mordförsök och nio grova rån.

Ausonius smeknamn härstammar från att han till en början var beväpnad med ett gevär med lasersikte.

I januari 1994 kom domen. För sina brott skulle Ausonius avtjäna livstids fängelse och har i dag suttit fängslad i 18 år.

KUMLA. För 19 år sedan föll de första skotten. En etiopisk utbytesstudent i Stockholm träffades i höften.

I två års tid härjade sedan John Ausonius med sitt lasersikteförsedda gevär och senare en revolver. Tio attentat genomförde han. En dog, flera fick skador för livet. Alla med invandrarbakgrund.

Nu har en copycat dykt upp i Skåne. Och av allt att döma överträffat originalet.

Den nye lasermannen kan ha skjutit uppemot 18 personer.

Och likheterna är flera:

* Offren är invandrare (i Malmö i alla fall förutom ett, där polisen misstänker att kulan var avsedd för någon annan).

* Den nye lasermannen tros, precis som Ausonius, röra sig på cykel. Det går snabbt, tyst och väcker ingen större uppmärksamhet.

För första gången kommenterar nu John Ausonius fallet med den gärningsman som kommit att kallas hans efterföljare.

Det är TV3:s program Efterlyst som bett honom om en intervju. Ausonius avböjer, men svarar med några rader i ett brev.

"Jag tar naturligtvis fortfarande avstånd från mina gärningar, men om Malmöincidenterna vill jag inte gärna uttala mig annat än om det verkligen är en copy-cat så är det lika fruktansvärt som det jag gjorde - om inte värre. Mvh John Ausonius", skriver han i ett brev till Efterlyst.

Efterlyst sänds under onsdagskvällen direkt från Malmö och nästan halva programmet ska handla om skottlossningarna i Malmö och polisens jakt efter den okända gärningsmannen -som medierna valt att kalla för den "nye lasermannen".

Uppemot 18 människor med invandrarbakgrund har blivit beskjutna och polisen rubricerar händelserna som mordförsök.

Oskyldiga människor och barnfamiljer har sedan förra veckan nästan dagligen utsatts för attacker.

En av skottlossningarna riktades mot en skräddare som i lördags kväll blev beskjuten då han befann sig inne i sin butik. Timmarna desförinnan demostrerade han mot våldet i Malmö city.

John Ausonius har precis ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

– Det har nu gått 18 år. Det har varit en lång och tung och påfrestande tid att sitta så länge. Jag sköter mig och gör det som förväntas av mig. Säger de att jag ska sitta mer så gör jag det. Men det får vara nog med inlåsningar, jag tycker jag har sonat brotten, sa han under förhandlingarna i Örebro tingsrätt i förra veckan.

Lasermannen greps till slut i samband med ett bankrån. Här berättar han om sitt första:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!