1 av 3
- Foto: Martin Kellerman
2 av 3
- Foto: Johan Engman / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Martin Kellerman

Rocky anklagas för judehat

Den populära serien plockas bort av Dagens Nyheter - på grund av påstådd antisemitism.


I somras publicerade Dagens Nyheter en seriestrip av Martin Kellermans populära serie Rocky som handlar om "judarna på Bonnier" och leker med antijudiska stereotyper.

Strippen möttes av kraftig kritik och nu har DN:s kulturredaktör Björn Wiman bestämt sig för att dra tillbaka den från webben.

– Den publicerades i papperstidningen i somras när vi inte hade ordinarie bemanning. Det är sådant som händer, men det är också det som är det luriga med antisemitiska budskap, de kan smyga sig in i alla möjliga sammanhang, säger Björn Wiman till Dagens Media.

Men debattören Jonathan Leman, som är aktiv i Svenska kommittén mot antisemitism och den antirasistiska tidningen Expo, är förvånad över Wimans reaktion.

– Jag menar att serien är en drift med en typisk antisemit. Han slungar ut helt ounderbyggda påståenden för att sedan säga att han bara "lyfter frågan" och "slänger ut det som grund för en viktig debatt" - en för konspirationsteoretiker typisk argumentation, skriver Jonathan Leman på sin blogg.

Läs hela seriestrippen här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.