1 av 3
- Foto: Martin Kellerman
2 av 3
- Foto: Johan Engman / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Martin Kellerman

Rocky anklagas för judehat

Den populära serien plockas bort av Dagens Nyheter - på grund av påstådd antisemitism.


I somras publicerade Dagens Nyheter en seriestrip av Martin Kellermans populära serie Rocky som handlar om "judarna på Bonnier" och leker med antijudiska stereotyper.

Strippen möttes av kraftig kritik och nu har DN:s kulturredaktör Björn Wiman bestämt sig för att dra tillbaka den från webben.

– Den publicerades i papperstidningen i somras när vi inte hade ordinarie bemanning. Det är sådant som händer, men det är också det som är det luriga med antisemitiska budskap, de kan smyga sig in i alla möjliga sammanhang, säger Björn Wiman till Dagens Media.

Men debattören Jonathan Leman, som är aktiv i Svenska kommittén mot antisemitism och den antirasistiska tidningen Expo, är förvånad över Wimans reaktion.

– Jag menar att serien är en drift med en typisk antisemit. Han slungar ut helt ounderbyggda påståenden för att sedan säga att han bara "lyfter frågan" och "slänger ut det som grund för en viktig debatt" - en för konspirationsteoretiker typisk argumentation, skriver Jonathan Leman på sin blogg.

Läs hela seriestrippen här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.