1 av 2
- Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX
2 av 2
- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Säpo utreder USA-spioner

"Det är för tidigt att säga om det här handlar om olovlig underrättelseverksamhet eller inte."


USA-spioner i Europa

Surveillance Detection Unit (SDU) heter gruppen vars spionverksamhet norska TV2 avslöjade i början på november.

SDU jobbade på uppdrag av den amerikanska ambassaden i Norge och opererarade från hemliga lokaler. Flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Sedan dess har avslöjanden om SDU-grupper kommit också i Danmark och Sverige. Även i Tyskland - och enligt vissa uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i världen - tros SDU operera.

Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

STOCKHOLM. Det var under lördagen som justitieminister Beatrice Ask (m) bekräftade att USA bedrivit spaningsverksamhet i Sverige. Detta efter att liknande verksamhet avslöjats i både Norge och Danmark.

Enligt uppgifter rör det sig om spaning av människor och bilar som befunnit sig runt den amerikanska ambassaden i Stockholm eller kring amerikanska intressen i Sverige. Verksamheten ska ha pågått sedan år 2000 - något som svenska myndigheter inte hade någon som helst aning om.

Nu undersöker Säkerhetspolisen, Säpo, om underättelseverksamheten varit olovlig:

– Det är för tidigt att säga om det här handlar om olovlig underrättelseverksamhet eller inte, säger Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisens avdelning för säkerhetsåtgärder, i ett pressmeddelande.

Inte heller Säpo känner till exakt hur stor omfattningen av spaningen varit. Det står dock klart att man fotograferat personer i området och sedan skickat materialet till USA, där det sammanställts.

– Vi har kontaktat chefsåklagare Thomas Lindstrand och jobbar nu vidare med att få fram ytterligare information om olovlig underrättelseverksamhet har bedrivits, och om det finns anledning för Åklagarmyndigheten att inleda förundersökning, tillägger Thornberg.

För tillfället pågår ingen förundersökning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.