Toppsosse anklagas för sexuella trakasserier

- 09/11/2010, 11:16 -

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Urban Ahlin, anklagas för sexuella trakasserier. En kvinnlig medarbetare ska ha utsatts för oönskade närmanden. Efter att ha slagit larm blev hon omplacerad.

STOCKHOLM. I valrörelsen var Urban Ahlin omnämnd som tänkbar utrikesminister i en rödgrön regering. Men nu avslöjar Expressen att han redan då misstänktes för sexuella trakasserier.

Bland annat ska han ha försökt ta sig in i sin kvinnliga medarbetares hotellrum under en resa till Washington hösten 2008.

Dessutom ska han ha skickat sex-sms till henne under politiska möten.

Efter resan till USA slog hon larm. Och då blev hon omplacerad.

– Hon fick ett nytt jobb inom andra områden i utbyte mot att hålla tyst och med löfte om att Ahlin skulle bli utmanövrerad efter valet, säger en källa till Expressen.

Urban Ahlin medger att den kvinnliga medarbetaren känt sig kränkt av hans beteende. Men han förnekar bestämt att det skulle handla om sexuella trakasserier.

– Ingenting av det här stämmer. Jag hatar det här livet ibland, med all ryktesspridning..., säger han till Expressen.

Ahlin hävdar att bakgrunden i själva verket är en helt annan.

Den kvinnliga medarbetaren själv vill inte uttala sig.

– Jag har inget att säga nu.

Men internt inom partiet anses historien ha legat Urban Ahlin i fatet när partikongressen ratade hans kandidatur till det mäktiga verkställande utskottet.

- Många sossar har känt till historien, men de visste att om det avslöjades innan valet var det inte bra för partiet, konstaterar en uppgiftslämnare.