Lördag 17 Apr
Stockholm

"100 kommer dö"

Polisen patrullerade i Nordstan hela helgen efter att källor slagit larm om ett förestående terrorhot.
1 av 2
Polisen patrullerade i Nordstan hela helgen efter att källor slagit larm om ett förestående terrorhot. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2

Chefsåklagare Tomas Lindstrand förklarar varför vittnesuppgifterna talade för ett ingripande mot de misstänkta terroristerna - som senare friades från misstankar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. Under tisdagen beslutade chefsåklare Tomas Lindstrand att lägga ner förundersökningen mot tre personer som tidigare misstänkts för förberedelse till terroristbrott.

– Eftersom det numera saknas anledning att anta att de begått något brott kopplat till bombhotet mot Göteborg, säger Lindstrand i ett uttalande på åklarmyndighetens hemsida.

Åklagaren uppger vidare att det var vittnesuppgifter som låg till grund för ingripandet.

– De vittnesuppgifter som låg till grund för misstanken om förberedelse till terroristbrott bedöms även i dag som trovärdiga. Exakt vilka åtgärder som vidtas kan jag av säkerhetsskäl och på grund av sekretessbestämmelserna inte gå in på.

– Vittnesuppgifterna innehöll bland annat uppgifter om att ett attentat skulle ske i en viss del av Göteborgs centrum lördagen 30 oktober och att kanske så många som 100 personer skulle dö.

Ställda inför det akuta hotet vågade åklagare och polis inte vänta. Sju på lördagmorgonen fattade man beslut om att slå till mot de misstänkta.

– Att insatsen drabbade människor som utredningen ganska snabbt sedan kunde fria från misstankar är självklart ytterst beklagligt.

Tomas Lindstrand avslutar med att skriva att han inte avser att lämna några vidare kommentarer kring ingripandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela