Polisen patrullerade i Nordstan hela helgen efter att källor slagit larm om ett förestående terrorhot.
1 av 2
Polisen patrullerade i Nordstan hela helgen efter att källor slagit larm om ett förestående terrorhot. - Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"100 kommer dö"

Chefsåklagare Tomas Lindstrand förklarar varför vittnesuppgifterna talade för ett ingripande mot de misstänkta terroristerna - som senare friades från misstankar.


GÖTEBORG. Under tisdagen beslutade chefsåklare Tomas Lindstrand att lägga ner förundersökningen mot tre personer som tidigare misstänkts för förberedelse till terroristbrott.

– Eftersom det numera saknas anledning att anta att de begått något brott kopplat till bombhotet mot Göteborg, säger Lindstrand i ett uttalande på åklarmyndighetens hemsida.

Åklagaren uppger vidare att det var vittnesuppgifter som låg till grund för ingripandet.

– De vittnesuppgifter som låg till grund för misstanken om förberedelse till terroristbrott bedöms även i dag som trovärdiga. Exakt vilka åtgärder som vidtas kan jag av säkerhetsskäl och på grund av sekretessbestämmelserna inte gå in på.

– Vittnesuppgifterna innehöll bland annat uppgifter om att ett attentat skulle ske i en viss del av Göteborgs centrum lördagen 30 oktober och att kanske så många som 100 personer skulle dö.

Ställda inför det akuta hotet vågade åklagare och polis inte vänta. Sju på lördagmorgonen fattade man beslut om att slå till mot de misstänkta.

– Att insatsen drabbade människor som utredningen ganska snabbt sedan kunde fria från misstankar är självklart ytterst beklagligt.

Tomas Lindstrand avslutar med att skriva att han inte avser att lämna några vidare kommentarer kring ingripandet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals utan ström i Upplands Väsby

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?