SSU kräver Sahlins avgång

- 14/11/2010, 13:59 -
1 av 2

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

2 av 2

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Under söndagen står krismötena inom socialdemokraterna som spön i backen. Och det börjar blåsa kallt kring partiledaren Mona Sahlin. Tunga SSU:are kräver nu öppet hennes huvud på ett fat.

Först ska partiets mäktiga verkställande utskott samlas. Efter det möte med partidistriktens 26 ordförande. Den här söndagen blir ingen vilodag för en hårt pressad Mona Sahlin.

Avgångskraven börjar eka i partihögkvarteret på Sveavägen 68.

Häromdagen krävde s-toppen Raimo Pärssinen, riksdagsledamot, ledamot av partistyrelsen och ordförande i partidistriktet i Gävleborg hennes avgång.

Nu kräver också tunga röster inom socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, att Mona Sahlin kastar in handduken, uppger Svenska Dagbladet.

Minst tre i den 14 personer starka förbundsstyrelsen anser inte att det räcker med att alla i partistyrelsen och verkställande utskottet ställer sina platser till förfogande. Innan kongressen i febuari eller början på mars måste Mona Sahlin meddela att hon inte ställer upp för omval, menar SSU:arna.

– När det inte finns tillräckligt med förtroende för politiken, organisationen eller partiledningen finns det bara en utväg. Mona Sahlin måste säga att hon inte står till förfogande, att hon inte är den partiledare som kan rädda partiet. Det går inte att gripas av panik och sköta krishanteringen så här dåligt, säger Johan Büser, ordförande för SSU i Göteborg, till SvD.

David Nordström från Norrbotten och Gabriel Wikström, ordförande för SSU i Västmanland, tycker inte heller att hon kan sitta kvar.

– Som avgående partiledare är det upp till henne att se till att det blir en demokratisk process där allt kan omprövas, säger Gabriel Wikström.

Samtidigt visar en ny opinionsundersökning från Sifo, som publiceras i SvD, att socialdemokraterna backar till 28,5 procent. Ett av partiets sämsta resultat någonsin i en SvD/Sifo-mätning.