- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Pälsbutiker hotas av militanta aktivister

Våldsamma och fredliga metoder kombineras för att tvinga bort pälsen.


Genom att hota och pressa pälsbutiksägare förmår militanta djurrättsaktivister butiksägarna att skriva på kontrakt där de lovar att aldrig mer sälja pälsprodukter. Främst är aktivisterna aktiva i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det framgår av Sveriges Radios Kaliber senaste granskning.

Butiiksägaren Lotta Alfredsson har bara ett fåtal pälsblagg i sin klädesaffär men har ändå utsatts för attacker.

– Maffiametoder tycker jag att det är. Vi gör ju ingenting som är fel. Vi följer lagen och man får lov att sälja päls. Men de bryter ju mot lagen, när de krossar rutor och hotar, säger hon till Kaliber.

Miljöpartisten Richard Klinsmeister är talesman för Djurrättsalliansen i Göteborg. Han menar att Göteborg kommer bli fritt från päls tack vare demonstrationer utanför butikerna, inte på grund av hot och krossade rutor.

– Med tanke på de framgångar vi har haft, så är jag positiv. Vi har bland annat fått Göteborgs största och äldsta pälsbutik att sluta sälja päls, Andreassons, en butik som har sålt päls i 90 år, säger han till Kaliber.

Samtidigt säger han sig ha förståelse för den militanta grenen Djurens befrielsefront, som står för attackerna, vandaliseringen och hoten.

– Vi kan ha en förståelse för dem som tycker att  kampen mot djurplågeriet går för långsamt, säger han till Kaliber.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!