- Foto: Pressens bild/Scanpix

Cornelis Vreeswijks torp rivs

Nu bioaktuelle vislegendaren Cornelis Vreeswijk växte upp på ett litet torp på Ekerö utanför Stockholm. Nu hotas huset av rivning, skriver DN.


Det här var Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk, föddes den 8 augusti 1937 i Ijmuiden, Velsen, Nederländerna, och dog den 12 november 1987 i Katarina församling, Stockholm.

Vreeswijk var en nederländsk-svensk trubadur, kompositör och poet som, efter sin död, kommit att anses som en av Sveriges största trubadurer tillsammans med Carl Michael Bellman och Evert Taube.

Den 12 november 2010 hade filmen Cornelis - om den legendariske vissångarens liv - premiär på svenska biografer. Regissör är Amir Chamdin.

[youtube:CKdzy77hIgs?fs=1]

EKERÖ. Cornelis Vreeswijks svenska barndomshem ska rivas eftersom kommunen vill bygga villor.

Vreeswijk - vars visor än i dag intimit förknippas med den svenska folksjälen - var holländsk invandrare och redan 13 år fyllda när han och familjen flyttade till Ekerö i Sverige i november 1950.

I den lilla stugan vid Nibbla gård inte långt från Ekerö prästgård bodde familjen på fem personer i ett rum och kök med rinnande, brunt vatten och 150 meter till dasset.

Det var här som Cornelis köpte sin första gitarr och inledde sin vissångarkarriär.

Men nu hotas alltså torpet av rivning, uppger Dagens Nyheter.

– Åren på Ekerö kom att forma tonåringen Cornelis Vreeswijk. Han gick i S:t Görans samreals skola vid Fridhemsplan och om somrarna jobbade han som cykelbud på Konsum i Träkvista på Ekerö och höll till på öns dansbanor, säger Klas Gustafsson, som skrivit biografin om Cornelis Vreeswijk till DN.

Marken i området ska förtätas med ytterligare tolv småhus - vilket gör att torpet är i fara.

– Marken ägs av Stockholms stad, men det är vi i Ekerö som detaljplanerar. Att Cornelis Vreeswijk bodde i huset fick vi först reda på under arbetet, säger Eva Mill, planarkitekt på Ekerö kommun, till DN.

– Det är svårt att göra något bra av Cornelistorpet. Man kan inte behålla alla byggnader bara för att en musiker bott där.

Helt kört är det inte än. Vill någon till exempel ta på sig ansvaret för att hålla i en klubblokal i huset finns det hopp om räddning.

– Är det någon som känner att man vill göra något av detta hus så kan det bli så, säger Eva Mill till DN.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!