Julian Assange erbjuds en fristad i Ecuador.
1 av 2
Julian Assange erbjuds en fristad i Ecuador. - Foto: AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Staten Ecuador

Julian Assange får fristad

Wikileaksgrundaren är välkommen att slå ner bopålarna i Ecuador.


QUITO. Wikileaks grundare, Julian Assange, fick avslag på sin ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

Men nu erbjuds han en fristad i Ecuador.

– Vi är redo att erbjuda honom att bosätta sig, utan problem eller villkor, säger landets ställföreträdande utrikesminister Kintto Lucas enligt nyhetsbyrån AFP.

Julian Assange är internationellt efterlyst av Sverige sedan han i sin frånvaro häktats misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Dessutom har australisk polis inlett en borttsutredning i samband med den senaste jätteläckan av hemlig diplomatpost. Sedan tidigare har företrädare för den australiska regeringen, enligt Assange själv, sagt att han "kommer att hanteras utanför regelverket, eftersom han själv verkar bortom alla regler".

Det innebär att Assange knappast lär vilja återvända till sitt hemland. Och kring årsskiftet löper hans brittiska visum ut - vilket innebär att han inte längre fritt kan röra sig inom EU.

Också i USA pågår en utredning och amerikanska myndigheter säger sig vilja lagföra de ansvariga bakom läckan.

Men i Ecuador tar man emot honom med öppna armar. Landets ställföreträdande utrikesminister, Kintto Lucas, säger till den lokala tidningen Ecuador Inmediato att de läckta dokumenten är ”oroande” eftersom den berör ”andra länder speciellt i Latinamerika”, rapporterar AFP.

Ecuador styrs av en vänsterregering med tradition av att sätta sig på tvären gentemot USA.

– Vi är redo att erbjuda honom att bosätta sig, utan problem eller villkor, säger Kintto Lucas till Ecuador Inmediato.

Lucas vill gärna att Wikilekas fortsätter sin kontroversiella verksamhet från det lilla centralamerikanska landet.

– Vi ska bjuda in honom till Ecuador så att han öppet kan publicera den information som han har och all dokumentation, inte bara över internet men även i olika publika forum, säger Lucas.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.