- Foto: Claude Paris/AP/Scanpix

DO: "Niqabförbud strider mot lagen"

Diskrimineringsombudsmannen konstaterar att det strider mot lagen att utestänga en elev som använder niqab.


Burkadebatten fick mycket utrymme under årets valrörelse, inte minst sedan folkpartiledaren Jan Björklund flaggat för burkaförbud i en rad sammanhang. Diskussionen var bitvis mycket uppeldad, trots att antalet personer lagen berör är mycket litet.

Nu har Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna granskat ett fall där en elev på en barnskötarutbildning utestängdes från undervisning på grund av att hon bar heltäckande slöja, niqab.

Och Linna konstaterar att utestängningen strider mot diskrimineringslagen. Samtidigt poängterar hon att hon bara tar ställning till huruvida elev diskriminerats - inte om niqaben går att bära i arbetet som barnskötare.

"Det jag har att ta ställning till i ärendet är inte om det är bra eller dåligt att bära niqab, utan om A har blivit diskriminerad av skäl som har samband med hennes religion. Jag ska heller inte ta ställning till om det går att arbeta som barnskötare iförd niqab. Ärendet handlar om A:s rätt att gå en utbildning." skriver DO på DN Debatt.

Katri Linna konstaterar också att skolan tycks ha haft fel i att niqaben utgjort ett problem under utbildningen.

"[Eleven] har vid det här laget genomgått utbildningen med gott resultat. Hon kan därigenom sägas ha visat att hennes niqab inte utgjort ett hinder för undervisningen. Kontakten med andra elever och lärare har fungerat bra. Under lektionstid har hon oftast kunnat sitta så att manliga klasskamrater inte kunnat se hennes ansikte och hon har därför inte behövt bära sin niqab. A har också förklarat sig villig att visa ansiktet närhelst skolans personal skulle behöva identifiera henne" skriver DO på DN Debatt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!