1 av 5
- Foto: Romskt kulturcentrum
2 av 5
- Foto: Podicum
3 av 5
- Foto: Drago Prvulovic / MalmöBild / SCANPIX
4 av 5
- Foto: Moderaterna
Ilmar Reepalu (s) rasar mot moderaternas utspel.
5 av 5
Ilmar Reepalu (s) rasar mot moderaternas utspel. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

M-politiker: "Sluta dalta med zigenare - börja ställa krav"

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) rasar mot moderatpolitikerna:– Jag är utomordentligt upprörd.


Det här är romerna

Romer, roma, är en folkgrupp i Europa och delar av Asien. Av de cirka 20 miljoner romer som bor över hela världen bor ungefär 15 miljoner i Europa. Dock är siffrorna mycket osäkra.

Den 29 september 1512 kom greve Antonius med ett större antal romska familjer till Sverige. Dessa kom att kallas tattare. Under senare delen av 1500-talet var det dock belagt med dödsstraff att som manlig rom invandra till Sverige och så sent som mellan 1914 och 1951 var romsk invandring förbjuden i Sverige.

Begreppet zigenare anses i dag av många vara nedsätttande - även om andra inte vill kalla sig romer då de tillhör andra klaner och därför hellre använder begreppet zigenare.

MALMÖ. Det har utbrutit en rasande politisk strid om romer efter att kommunen på sitt bord fått den statliga utredningen Romers rätt - en strategi för romer i Sverige. Malmö stad ska uttala sig om strategin - och fyra moderatpolitiker har då passat på att ta bladet från mun.

– Ställ krav och sluta att dalta med zigenarna, är de fyra moderata stadsdelspolitikernas inställning.

Det får stadens starke man, Ilmar Reepalu (s), att gå i taket, uppger Skånskan.

– Jag är utomordentligt upprörd, säger det socialdemokratiska kommunalrådet.

Om moderaterna John Roslund, Krister Olsson, Gisela Rosén och Mohammad Mohammad i den invandrartäta stadsdelen Fosie får bestämma behövs ingen särskild strategi för "zigenare".

Annat än att de ska klippa sig och skaffa ett jobb, ungefär.

– Vi i den moderata gruppen i Fosie menar att man måste börja ställa krav på zigenarna (...) vi måste sluta dalta med denna folkgrupp, skriver m-politikerna i sin reservation.

Formuleringar som "dalta" och begreppet "zigenare" får däremot Malmös styrande socialdemokrat, Ilmar Reepalu att se rött:

– Om detta skrivits av en sverigedemokrat hade jag förstått det. Jag är utomordentligt upprörd över den reservation som skrivits.

– Sverigedemokraternas reservation är hovsam i jämförelse, säger han till Skånskan.

Anja Sonesson, oppositionsråd  för moderaterna, vill inte kommentera den heta potatisen:

– Hans (John Roslunds) sätt att uttrycka sig är hans sätt att uttrycka sig. Han får själv stå för sina formuleringar, säger hon till Skånskan.

Men på Romska kulturcentret går man på Reepalus linje.

– De förnedrar oss genom att skriva att det borde ställas större krav. Det ställs alltid större krav på just romer, säger centrets vd Monica Caldaras till Skånskan.

Hon menar också att begreppet "zigenare" är nedsättande.

– Det är ett skällsord och vi är måna om att det inte används. Vet de inte om att det är förbjudet att använda?

Monica Caldaras överväger nu att polisanmäla moderaterna för hets mot folkgrupp. Moderaten John Roslund tar dock lätt på kritiken.

– Ställ krav, då ökar chansen för en individ att leverera, menar han är budskapet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.