Måndag 21 Jun
Stockholm

Kungen haussade egna aktier

1 av 2
2 av 2

Under sitt besök i Brasilien gynnade kungen företag som han själv äger aktier i. Professorn: – Han bör inte agera för att företag i vilka han har privatekonomiska intressen gynnas av den näringslivsfrämjande verksamhet som han bedriver som statschef.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När kung Carl XVI Gustaf var på statsbesök i Brasilien gjorde han intensiv pr för företag som han själv och den kungliga familjen äger aktier i.

Bland dem den svenska telefonijätten Ericsson. Företagets informationschef tycker inte att det råder några tveksamheter kring huruvida företagets marknadsvärde gynnats av kungens reklamkampanj.

– Absolut, ingen tvekan om. Framför allt så är det ett konkurrensmedel för Sverige internationellt. Inte bara för Ericsson utan för alla bolag som är baserade i Sverige, så har det här betydelse, det är ingen tvekan om det, säger informationschefen Henry Sténson till Sveriges Radios Ekotredaktion.

Men enligt Clas Sandgren, professor och ordförande för Institutet mot mutor, har kungen därmed försatt sig i en intressekonflikt.

– Han bör inte agera för att företag i vilka han har privatekonomiska intressen gynnas av den näringslivsfrämjande verksamhet som han bedriver som statschef, säger han till SR:s Ekot.

Inom näringslivet ser man inga problem med kungens engagemang.

– Kungen är väldigt engagerad i vad företagen gör. Det har stor betydelse för svenska företag, så är det, säger Jacob Wallenberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela