Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EXTRA: "FRA läcker info till utländsk underrättelsetjänst"

Nyheter | 08/12/2010 14:15

Mailare hävdar att integriteten inte skyddas.

Det är i ett mail till Signalspaningsenheten som signaturen "Lars", som uppges vara anställd på FRA (Försvarets Radioanstalt), avslöjar att FRA utbyter information om svenska medborgare med utländsk underrättelsetjänst.

Enligt tidningen Ny Teknik påstår "Lars" att informationen som utbyts mellan FRA och utländsk underrättelsetjänst inte granskas tillräckligt, vilket innebär att just de uppgifter om vanliga svenskar som påståtts vara i trygga händer hos FRA i stället når främmaned makt.

Stämmer uppgifterna strider det mot lagen och är ett exempel på precis de farhågor FRA-kritikerna hade innan den nya signalspaningslagen klubbades i riksdagen.

Adresser och telefonnummer med tydlig svensk prägel, som .se-adresser och +46-telefonnummer, flitreras bort, medan mailadresser som slutar på .com, till exempel gmail, hotmail eller yahoo, bara filtreras i enstaka fall via stickprov.

Dessutom uppger Ny Teknik att uppgifter som kan skada svenska intressen också lämnas ut, på grund av att organisationen inte fungerar som den ska.

Kan påståendena styrkas väntar tuffa tider för alla politiker som hävdat att det svenska integritetsskyddet var säkrat när lagen klubbades igenom.