Polis undersöker resterna av en man som sprängde sig själv vid Bryggargatan i centrala Stockholm på lördagen.
Polis undersöker resterna av en man som sprängde sig själv vid Bryggargatan i centrala Stockholm på lördagen. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

"Försvarsmakten varnade anhöriga innan bomben"

Uppgifter gör gällande att en försvarsanställd förvarnade anhöriga innan bombattentatet.


STOCKHOLM. Nyhetsbyrån TT har fått uppgifter om att en person anställd på Försvarsmakten ska ha känt till hotbilden och förvarnat anhöriga om att något allvarligt skulle kunna inträffa på Drottninggatan i Stockholm.

Något som försvaret dementerar.

- Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna. Om så hade vore fallet hade Säpo som ansvarig myndighet i denna typ av ärenden omedelbart informerats, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten i ett officellt uttalande.

Efter självmordsbomben i Stockholm på lördagen, och explosionen i en bil i närheten, slog nationella insatsstyrkan till mot flera personer under söndagen.

Bland annat inhämtades en anhörig till den man som sprängde sig själv, uppger TV4 Nyheterna.

Det är oklart om någon av dem som insatsstyrkan slagit till mot är misstänkt för kopplingar till självmordsattentatet eller om de hörs av andra skäl.

Chefsåklagare Thomas Lindstrand var den som satte rubriken terrorbrott. En ovanlig brottsrubricering som inte används i onödan.

– Det är ganska starka krav för att det ska vara det, konstaterar Lindstrand i TV4.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).