- Foto: Privat

Julruschbombaren träffade imam i England - blev radikal islamist

29-åringen som sprängde sig själv till döds i Stockholms city i lördags blev religiös under studietiden i England, berättar hans vänner.


TRANÅS. 29-åringen lämnade Irak 1992, tio år gammal, och flyttade till Sverige. Därefter växte han upp i småländska Tranås. Spelade basket. Utåtriktad och levnadsglad.

– Det låter som en konstig beskrivning att säga att han var glad. Men det är en bra beskrivning på honom för man upplevde honom verkligen som glad. Det var lätt att prata med honom. Jag var själv ganska blyg på den tiden och det gjorde inte så mycket med honom. Man kunde alltid prata med honom i alla fall, även om han var väldigt utåtriktad, säger en klasskompis.

Förvandlingen till en radikal islamist som så småningom bestämde sig för att detonera sprängladdningar mitt under julruschen i Stockholms city ägde enligt vännerna från ungdomsåren rum under studietiden i England.

Där utbildade han sig till sjukgymnast vid University of Bedfordshire. Och hamnade i fel sällskap i extremistiska miljöer. Han bodde i den lilla staden Luton 50 kilometer norr om London. Ett centrum för radikal politisk islam i Storbritannien. Med flera länkar till männen bakom attentaten i London 2005.

– Han lärde känna en egytisk imam i en moské i Luton, berättar en nära vän till familjen för Expressen.

Tre år efter att ha flyttat till Storbritannien var han som förbytt.

– Han blev en annan människa. Det är svårt att förklara hur. Men han förändrades och blev mer restriktiv, säger familjens vän till Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.