Julruschbombaren träffade imam i England - blev radikal islamist

- 13/12/2010, 08:55 -

Privat

29-åringen som sprängde sig själv till döds i Stockholms city i lördags blev religiös under studietiden i England, berättar hans vänner.

TRANÅS. 29-åringen lämnade Irak 1992, tio år gammal, och flyttade till Sverige. Därefter växte han upp i småländska Tranås. Spelade basket. Utåtriktad och levnadsglad.

– Det låter som en konstig beskrivning att säga att han var glad. Men det är en bra beskrivning på honom för man upplevde honom verkligen som glad. Det var lätt att prata med honom. Jag var själv ganska blyg på den tiden och det gjorde inte så mycket med honom. Man kunde alltid prata med honom i alla fall, även om han var väldigt utåtriktad, säger en klasskompis.

Förvandlingen till en radikal islamist som så småningom bestämde sig för att detonera sprängladdningar mitt under julruschen i Stockholms city ägde enligt vännerna från ungdomsåren rum under studietiden i England.

Där utbildade han sig till sjukgymnast vid University of Bedfordshire. Och hamnade i fel sällskap i extremistiska miljöer. Han bodde i den lilla staden Luton 50 kilometer norr om London. Ett centrum för radikal politisk islam i Storbritannien. Med flera länkar till männen bakom attentaten i London 2005.

– Han lärde känna en egytisk imam i en moské i Luton, berättar en nära vän till familjen för Expressen.

Tre år efter att ha flyttat till Storbritannien var han som förbytt.

– Han blev en annan människa. Det är svårt att förklara hur. Men han förändrades och blev mer restriktiv, säger familjens vän till Expressen.