Chefsåklagare Tomas Lindstrand vid internationella åklagarkammaren säger att det inte finns någon anledning till oro.
1 av 2
Chefsåklagare Tomas Lindstrand vid internationella åklagarkammaren säger att det inte finns någon anledning till oro. - Foto: Sören Andersson / SCANPIX
2 av 2
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Säpo: Bombare hade medhjälpare

Enligt säkerhetspolisen är man oftast inte ensam om ett attentat av det här slaget. Men Säpo kände inte till julruschbombaren innan självmordsattentatet.


STOCKHOLM. Vid en presskonferens på måndagsförmiddagen berättar Säpo att de inte haft någon kännedom om 29-åringen som i lördags sprängde sig själv i luften i Stockholms city.

Chefsåklare Tomas Lindstrand vid internationella åklagarkammaren säger att den troligaste hypotesen är att något gick fel och att bomben utlöstes "på ett sätt mannen inte räknat med".

Välutrustad

– Men han var synnerligen välutrustad när det gäller bombmaterial. Han var kanske på väg till en plats med mycket folk. Kanske Centralen, kanske Åhlens, säger Tomas Lindstrand.

Säpo bekräftar också att man har inlett ett operativt samarbete med brittisk polis, som på söndagskvällen genomförde en razzia i 29-åringens hus i Luton, Storbritannien.

Anders Tornberg på Säpo säger att säkerhetspolisen samlar in uppgifter med hjälp av allmänheten. Man får också stöd av Stockholmspolisen.

– Vi har inga problem när det gäller resurser, vi kraftsamlar och arbetar så gott som dygnet runt.

"Ingen anledning till oro"

Han menar att det inte finns någon anledning till panik.

– Vi förstår att allmänheten kan vara oroad, men det finns ingen anledning till oro i nuläget. Hotnivån ligger kvar på samma nivå som tidigare, alltså att det finns ett förhöjt hot.

Hotbilden kan dock komma att förändras i någon riktning.

Hade medhjälpare

Enligt chefsåklagare Tomas Lindstrand var mannen ensam om att utföra själva terrordådet. Däremot kan fler personer ha deltagit i planeringen.

– Trots misslyckandet i sprängningen verkar det här ha varit välplanerat. Vi utgår från att han har haft medhjälpare, i alla fall fram till utförandestadiet.

Man bekräftade också att mannen själv tycks ha skickat iväg ett mejl innehållande två ljudfiler till Säpo och nyhetsbyrån TT.

– Det är bekräftat att meddelandena till Säpo och TT skickats från hans mobiltelefon med hjälp av mobilt bredband.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.