Fredrik Reinfeldt konstaterar att det är presskonferensens ord som är att betrakta som regeringens officiella hållning - inte twittrandet.
1 av 2
Fredrik Reinfeldt konstaterar att det är presskonferensens ord som är att betrakta som regeringens officiella hållning - inte twittrandet. - Foto: CHRISTIAN LUTZ/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Twitter.com

Bildt efter twitterkris: Hillary ringde

Utrikesminister Carl Bildt i blåsväder efter att ha twittrat om terrordådet i Stockholm. Men Bildt låter sig inte bekommas.


INTERNET. Förste regeringsledamot att kommentera självmordsdådet under julruschen i Stockholms innerstad i lördags var utrikesminister Carl Bildt (m).

På Twitter skrev utrikesministern att det var fråga om ett terrordåd - redan på lördagskvällen innan något var bekräftat.

– Ett mycket oroande försök till terrorattack i en folktät del av centrala Stockholm. Misslyckades – men kunde ha slutat katastrofalt, skrev Bildt på det sociala nätverket.

Vid söndagens presskonferens konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt apropå twittrandet att Bildt är en väldigt ”närvarande” utrikesminister.

Men tillade med en panna i ännu djupare veck att det som sägs på presskonferensen och inget annat är regeringens officiella hållning.

Men Carl Bildt själv är obekymrad över sitt otåliga twittrande:

– Det är väl veckans pseudodebatt med stort P, säger Bildt till Nyhetskanalen, på väg in till ett utrikesministermöte i Bryssel.

– Jag är en rätt närvarande person. Jag tycker att närvaro och öppenhet är viktigt. Och det var ju rätt, säger Carl Bildt.

Bildt har ingen förståelse för dem som menar att Twitter inte är det lämpligaste formatet för en utrikesminister att kommunicera med.

– Det finns olika tekniska lösningar för information, men det är också dagens pseudodebatt, säger Bildt.

– Detta är en av de mest utpräglade pseudodebatter jag varit med om på rätt länge, säger han till Nyhetskanalen.

Överste Bo Pellnäs, ledamot i den statliga katastrofkommissionnen, håller inte med.

– Det är tveksamt om utrikesministrar ska twittra över huvud taget, säger Pellnäs till nyhetsbyrån TT.

Utrikesministern twittrar dock bekymmerslöst vidare. Nu senast skriver han att USA:s utrikesminister Hillary Clinton hör till dem som har ringt honom om helgens händelser:

– Hillary Clinton was among those who called because of [the] Stockholm Event. Also talked about friend Richard Holbrooke. Our thoughts with him, skriver han på Twitter.

Detta apropå att toppdiplomaten är svårt sjuk och vårdas på sjukhus efter en hjärtoperation.

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.