Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hotet från al-Qaida: "Bomberna i Stockholm bara början"

1 av 1

Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix

Nyheter | 16/12/2010 08:28

Tillfångatagna al-Qaida-medlemmar pratar om fler planerade dåd.

I Irak har polisen och säkerhetsstyrkorna tillfångatagit 73 al-Qaida-medlemmar den senaste tiden. Och flera av dem vittnar om att Stockholmsbomberna bara är början. Fler attacker är att vänta under jul och nyår.   

– Det misslyckade terrorattentatet i Stockholm var bara en av attackerna som terroristerna avslöjat, säger Iraks inrikesminister Jawad al-Bolani enligt Aftonbladet.

Flera av de tillfångatagna hävdar själva att de lyder order direkt från högt uppsatta al-Qaida-ledare. Men männens trovärdighet är i nuläget svår att bedöma.

Att de kände till dådet i Stockholm har framkommit först efter sprängningen och kan därför eventuellt vara en efterkonstruktion.

Såväl Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari som inrikesminister al-Bolani säger också att Irak informerat interpol om och varnat myndigheter i både USA och Europa för planerade terrorattentat.

Och talar de gripna al-Qaida-medlemmarna sanning kan vi altså räkna med fler attentatsförsök den närmaste tiden.