Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

13 års fängelse för styckmorden

- 16/12/2010, 15:09 -
1 av 2

JESSICA GOW/SCANPIX

2 av 2

JESSICA GOW/SCANPIX

Irene Saldert, 58, och Sölve Svensson anmäldes försvunna från sin stuga på Bjäre, cirka 25 kilometer från Helsingborg, i mars 2007. Ett halvår senare frikändes en då 21-årig man från Landskrona från båda morden. Parets kroppar hittades dock i maj 2008 styckade i Häljasjön.

HELSINGBORG. Nu döms 25-åringen för mord, dråp och brott mot griftefriden av Helsingborgs tingsrätt. Straffet för brotten på paret från Bjäre fastställs till 13 års fängelse.

Helsingborgs tingsrätt ser 25-åringens dödande av Bjäreparet som två olika typer av mord. Tingsrätten menar att dödandet av Irene Saldert ska bedömas som mord, men dödandet av Sölve Svensson bedöms i stället som dråp.

Åklagarnas önskan var att 25-åringen skulle dömas till livstids fängelse. Tingsrätten anser däremot att livstidsstraffet endast bör avges de mest allvarliga fallen.

Dödandet av Irene Saldert döms som ett oplanerat mord, därför är straffet tidsbestämt. Domen innebär även att 25-åringen måste betala 58 800 respektive 50 000 kronor skadestånd till Irene Salderts söner. Däremot får inte Sölve Svenssons syster något skadestånd.

Mannen döms även för brott mot griftefriden efter att ha styckat kropparna och dumpat dem i Häljasjön.

Åklagarnas motiv till brottet om att paret dödades för eventuell ekonomisk vinst avfärdas av tingsrättens dom. Anledningen är att motivet vid närmare betraktande inte ses som tillräckligt starkt för att kunna vara grunden till bedömningen av straffet.

25-åringen har under utredningens gång ändrat versionen kring händelsen i januari 2007 fyra gånger. Tingsrätten gör sin bedömning efter mannens sista version - att han dödade paret på en strand i Kattvik genom att slå ihjäl dem med en sten.

Brottet var en impulshandling från 25-årignens sida. Utefter denna version bedömer tingsrätten att han inte verkar ha planerat sitt dåd i förväg. Men tingsrätten tar ingen hänsyn till 25-åringens argument om att han handlat i självförsvar, uppger Helsingborgs Dagblad.

Våldet mot Bjäreparet bedöms som uppsåtligt dödande. Anledningen till att man ser det ena som mord och det andra som dråp är omständigheterna till hur  Sölve Svensson dog. Tingsrätten anser att Sölve Svensson dog i en hastigt uppkommen situation som inte medförde mycket lidande eller långvarig dödsångest.

Enligt 25-åringens försvarsadvokat har mannen accepterat sitt straff och planerar inte att överklaga domen.