1 av 2
- Foto: Allum
Två ordningsvakter handfängslade en nykter Kennet Kiilsgaard. OBS! Bilden har inget samband med artikeln.
2 av 2
Två ordningsvakter handfängslade en nykter Kennet Kiilsgaard. OBS! Bilden har inget samband med artikeln. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Vakter handfängslade oskyldig - nu åtalas de

Ordningsvakterna tyckte att en man på shoppingtur med frugan såg berusad ut. De tillgrep våld och handfängslade mannen. Nu åtalas de två vakterna på ett köpcentrum i Partille.


PARTILLE. Kennet Kiilsgaard, 49, var ute och shoppade med sin hustru när två vakter kom fram och frågade om han var berusad. Kennet, som är stammis på Allums köpcentrum i Partille blev förvånad.

– Om du inte kan se att jag inte har druckit kanske du borde byta jobb, svarade han.

Då tog de till våld och handfängslade Kennet.

– Då kommer den stora förnedringen. De hopade på mig, beordrade mig ner på knä och satte handfängsel. Jag släpades genom ICa, förbi spelbutiken och alla kassor, säger han till tidningen Metro.

– Man kan säga att jag blivit våldtagen av vakterna, säger Kennet till Göteborgs-Posten.

Nu har de två ordningsvakterna på köpcentrumet Allum åtalats misstänkta för olaga frihetsberövande.

– Mannen, hans hustru samt ingripande polis intygar att mannen var nykter, säger kammaråklagare Karl-Erik Esbo till GT.

– Eftersom vakterna inte kunnat ange närmare omständigheter för sitt agerande menar jag att det var ett olaga frihetsberövande.

De båda vakterna nekar till brott och hävdar fortsatt att Kennet var berusad, att han gjorde motstånd och ingripandet var korrekt.

En av poliserna skriver att Kennet "uppträder lugnt, stabilt och ger ett ordningsamt intryck".

Vakterna däremot beskrivs av polisen i mindre smickrande ordalag. En av dem, en 35-årig man, uppvisar i förhör "en ganska otrevlig attityd", går omväxlande i försvarsställning och ställer motfrågor till polisen.

– Vi får låta domstolen avgöra detta. I väntan på det tjänstgör vakterna som vanligt. Vi får läsa domen och ta ställning därefter, säger Jonas Rieck, regionchef på vaktbolaget G4S till GP.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!