Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4026
reaktioner idag

Sverige utvisar kristna irakier - får kritik

"Jag är bekymrad eftersom detta inte var första gången Sverige har tvångsutvisat flyktingar till Irak."

Sverige fortsätter att utvisa kristna irakier - trots uppmaningar om att låta bli. Senast i onsdags sattes 20 irakier på ett plan tillbaka till Irak. Av dem var fem kristna.

Detta oroar Europarådet, som nu riktar skarp kritik mot Sveriges migrationspolitik.

"Jag är bekymrad eftersom detta inte var första gången Sverige har tvångsutvisat flyktingar till Irak", säger ordföranden Mevlüt Cavusoglu i ett pressmeddelande.

Även UNHCR, Förenta nationernas flyktingkommissariat, har ställt sig frågande till det svenska agerandet.

"De här tvångsutvisningarna sker samtidigt som fem av våra kontor rapporterar en tydlig ökning av kristna irakier som flyr Bagdad och Mosul", säger talespersonen Melissa Fleming, enligt organisationens hemsida.

En av de utvisade kristna irakierna berättade för Fleming att han flytt från Irak 2007 efter att milismän hotat honom till livet. Men hans asylsökan i Sverige avslogs eftersom man ansåg att hoten inte riktades personligen mot honom. De övriga som utvisades berättar att deras ansökningar avslogs med hänvisning till "det förbättrade säkerhetsläget i Irak", skriver Svenska Dagbladet.

Tusentals kristna irakier är nu på flykt efter en attack mot en kyrka i Bagdad för två månader sedan. 46 civila miste livet i samband med attacken.

Mer:

EU: Fritt fram tvångsutvisa till Irak