Tisdag 18 Maj
Stockholm

Äventyraren: Så klarar du iskylan

1 av 3
2 av 3
Ola Skinnarmo menar att det inte är till någon glädje att gnälla över kylan.
3 av 3
Ola Skinnarmo menar att det inte är till någon glädje att gnälla över kylan. Foto: JESSICA GOW/Scanpix

Ola Skinnarmo: – Man blir inte varmare för att man gnäller.Den berömde polarutforskaren och äventyraren Ola Skinnarmo berättar hur du bäst klarar vinterhelvetet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ola Skinnamos bästa köldtips

* Tjock vindtät mössa. Enligt försvaret kan värmeförlusten genom skallen vara cirka 50 procent om huvudet inte är täckt, än större om det är kallare än tio minus.

* Klä dig i flera lager. Fler skikt skapar mer varmluft mellan klädesplaggen. Kroppen svettas uppemot en liter vätska per dygn och all fukt nära kroppen skapar värmeförluster. Skippa underställ i bomull, som drar åt sig fukten.

* Ett par rejäla kängor, gärna med dubbla sulor som isloerar mot kyla.

* Hellre tumvantar än fingervantar så att fingrarna värmer varandra.

Källa: DN

För en äventyrare av Ola Skinnarmos kaliber är det närmast provocerande att höra det vikingaättade svenska folket mangrant huttra och klaga över den hårda vintern.

– Visst är det kallt men man blir inte varmare av att gnälla, säger han till Dagens Nyheter - som hittat honom i färd med att bestiga ett fjäll, i färd med att dra på sig långfärdsskidor och åka ut i spåren i månskenet.

– Det är bara 25 minusgrader

Ola Skinnarmo, som var förste svensk att nå Sydpolen ensam och utan någon som helst support, har några handfasta tips om hur man bäst bemöter det kalla vädret.

– Det går att överleva kylan, det har många visat innan mig och den är fantastisk när den kommer. Kylan är klar, den biter i kinderna och gör att naturen känns krispig. Det är inte mycket som slår en riktig vinter. Det gäller också att passa på nu. Regniga vintrar har vi gott om, och det är pyton. För många kommer det här vara en av få riktiga vintrar att minnas, säger han till DN.

Han menar - som det heter i det gamla ordspråket - att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder.

– Det vanligaste är att de klär sig som för Mount Everest på överkroppen och för styrelserummet på underkroppen, med vanliga byxor och lågskor, säger Skinnarmo till DN.

– Det är häftigt att lära sig klä för vinterväder, då blir det lätt att mött kylan.

De unga tycker han - kanske något häpnadsväckande - gör ett bättre jobb än vuxna.

– Ungdomarna gör ju en sak bra. De har ju till och med mössa på inomhus. Men somliga av dem har förstås byxorna hängandes vid knäna, så det ena tar väl ut det andra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela