Tisdag 11 Maj
Stockholm

Kungen hyllade sin drottning

Och hyllade sin drottning.
1 av 3
Och hyllade sin drottning. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Kungen har hållit sitt årliga jultal.
2 av 3
Kungen har hållit sitt årliga jultal. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Bland annat pratade han om parets gemensamma resa till Brasilien. På bilden är de i Sao Paolo med SVT:s reporter Linda Nyberg.
3 av 3
Bland annat pratade han om parets gemensamma resa till Brasilien. På bilden är de i Sao Paolo med SVT:s reporter Linda Nyberg. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

I sitt traditionella jultal sträcke kungen ut en olivkvist till drottning Silvia - men hånade dem som tror på horoskop.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Varje år håller kung Carl XVI Gustaf sitt traditionella jultal. Men det är inte varje år som han gör det i spåren av den värsta skandal som skakat det svenska kungahuset i modern tid.

Kungen berörde i årets jultal visserligen inte med ett ord skandalboken Den motvillige monarken och de otrohetsaffärer som författarna gör gällande att kungen i många års tid hängett sig åt.

Drottningens bön

Men kanske bad han sin hustru, drottning Silvia, mellan raderna, om ursäkt. Och reciterade en bön som drottningen själv brukar knäppa händerna till:

– Jag vill avsluta med ett par rader ur drottning Silvias bönbok. Det är en bön som har skrivits av ärkebiskopen Anders Wejryd. "Hjälp oss att bruka den livskraft du har lagt i din skapelse så att vi blir förvaltare och inte förbrukare, uppbyggare och inte nedrivare".

Miljö och horoskop

– Med dessa ord ber jag att än en gång få önska er alla en riktigt god jul och sänder er mina varmaste lyckönskningar inför det nya året, sa kungen.

Han pratade överhuvud taget mycket om miljöfrågorna, som ligger kungen varmt om hjärtat. Och passade också på att ge en känga åt dem som tror på astrologi.

– Detta är angelägna problem, för vi blir ju bara fler och fler. Jordens befolkning kommer redan 2050 att vara tre gånger så stor som den är i dag. Hur ska vi få mat, vatten och energi att räcka, samtidigt som vi ska skapa en hållbar utveckling som bevarar miljön? Svaret, ja svaret på den här frågan är bättre kunskap. En kunskap som grundar sig på vetenskapliga fakta. Det är angeläget i en tid då allt fler människor inbillar sig att astrologi är en vetenskap.

Svenska universitet bättre

Men kungen tryckte också på att Sverige främst är ett kunskapssamhälle och att svensk forskning ligger i framkant.

– Ja, vi kan glädja oss åt att Sverige ligger långt fram som kunskapsnation. De svenska universiteten och högskolorna placerar sig allt bättre i de årliga internationella jämförelserna.

Silvia och barnen

Han vände sig återigen till drottning Silvia och la stor vikt även vid hennes hjärtefråga - utsatta barn och ungdomar.

– I mitt jultal förra året nämnde jag att drottningen och jag avsåg att förverkliga en dröm sedan länge, att skapa ett forum för att belysa barns och ungdomars situation i världen. Syftet är att inspirera och stödja att FN:s barnkonvention efterlevs. Nyligen är det också det första World child- and youthforum på kungliga Slottet i Stockholm med över 400 deltagare. Här möttes inte bara företrädare för olika barnrättsorganisationer, utan också många barn och ungdomar.

– Och just den här dialogen mellan generationer är viktig, något som drottningen underströk i sitt inledningstal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela