Söndag 9 Maj
Stockholm

"Gudfadern" i förhör om stora helikopterkuppen

1 av 5
Den 41-årige gangsterkungen, också känd som Gudfadern, fotograferad bakifrån under en tidigare rättegång mot honom i Stockholm.
2 av 5
Den 41-årige gangsterkungen, också känd som Gudfadern, fotograferad bakifrån under en tidigare rättegång mot honom i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / Svd / SCANPIX
3 av 5
Stockholms piketenhet säkrar värdedepån efter rånet.
4 av 5
Stockholms piketenhet säkrar värdedepån efter rånet. Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX
Polisen vid helikoptern som användes under rånet.
5 av 5
Polisen vid helikoptern som användes under rånet. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Polisen har hållit ett hemligt förhör med den man som utpekas som hjärnan bakom helikopterrånet i Västberga - den kände svenskserbiske gangsterkung som kallas "gudfadern".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BELGRAD/STOCKHOLM. 42-åringen, som tidigare bodde i Stockholm där han verkade som krögare och - enligt polisen - som gangsterkung, har länge gäckat lagens långa arm.

Under 90-talet menar polisen att han ledde den så kallade Örnligan - där bland annat skådespelaren Liam Norberg ingick. Och 2002 häktades han misstänkt för att ha styrt en omfattande kokainsmuggling till Sverige. Men när han 2003 till slut dömdes handlade de enda åtalspunkterna som domstolen gillade om vapenbrott.

Nu misstänker polisen att "gudfadern" är hjärnan bakom den spektakulära helikopterkuppen mot G4S värdedepå i Västberga. Man tror att det var 42-åringen som rekryterat en pilot till helikopterrånet.

Men själv säger sig gangsterkungen vara helt oskyldig. Svensk polis var, uppger Expressen, den 19 november i år nere i Serbien för att förhöra honom om hans inblandning.

– Jag är inte skyldig. Inte på någon punkt, säger 42-åringen då.

Men inför en serbisk undersökningsdomare i Belgrad delgavs "gudfadern" ändå misstanke om stämpling till grovt rån.

I förhöret uppger han själv att han bara har försökt hjälpa en av de råndömda männens byggföretag att få kontakt med en kranförare.

– Vid ett tillfälle sökte han någon som kunde köra kran eller byggmaskiner, säger den utpekade gangsterkungen i förhöret.

När den dömde rånaren besökte honom i Belgrad fick de via en bekant kontakt med en man som jobbade vid ett grustag i staden Ostruznica.

– Den mannen vars namn jag inte känner till än i dag är en före detta överste i jugoslaviska armén som suspenderades för han flög ett Mig-plan under bron i Mostar.

Kranföraren, som alltså också är pilot, fick 20 000 euro av den dömde rånaren. Men kranföraren tipsade serbisk polis - som började avlyssna "gudfaderns" telefonsamtal.

Bandinspelningarna används nu under förhandlingarna i hovrätten som bevis mot de i tingsrätten sju dömda rånarna.

– Vi får se vilket bevisvärde hovrätten anser att telefonavlyssningen har. Nu inväntar vi hovrättens dom, sedan tar vi ställning till om vi ska gå vidare, säger åklagaren Leif Görts till Expressen.

Den utpekade gangsterkungen nekar dock bestämt till att han ska ha haft någon som helst kännedom om rånplanerna.

– Jag förstod inte varför den där mannen, kranföraren, hade avstått från att åka till Sverige:

– Inte heller hade vi anledning att tro att det skulle handla om något olagligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela