Så ska Stadsmissionen hjälpa fler hemlösa

- 27/12/2010, 16:19 -

Malin Hoelstad / SCANPIX

Utländska medborgare ska också få tak över huvudet.

STOCKHOLM. Hemlösa som är skrivna utanför Stockholm, eller kommer från andra EU-länder, ska få bättre hjälp än de får nu. Det har Stadsmissionen bestämt sig för varför de nu startar ett nytt projekt för att komma till rätta med problemet.

– Vi ser att den här gruppen som inte är berättigade tak över huvudet från staden, far mycket illa om vintern. Det finns överhängade risk att de hamnar i djupare alkoholmissbruk eller annat missbruk, säger Marika Markovits på Stadsmissionen till DN.

I Köepnhamn har utvecklingen gått i motsatt riktning. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur polisen stormat härbärgen för att säkerställa att inga utländska medborgare får hjälp.

Samtidigt kan det även i Sverige bli frågan om att skicka folk tillbaka till hemländerna. I alla fall om det i vinterkylan inte finns några platser kvar.

– Vi gör en ekonomisk bedömning och behöver man hjälp så kan vi erbjuda en hemresa. Vi samarbetar också med andra EU-länder, även om man i första hand ska vända sig till ambassaden, säger Annelie Wernstedt, tjänstgörande inspektör på socialjouren, till DN.