Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Terrorledaren rör sig på Stureplan mitt i Stockholm"

Den misstänkte hjärnan bakom terrorplanerna i Köpenhamn är en företagare i 50-årsåldern som på dagarna rör sig kring Stureplan i Stockholm.
1 av 6

Den misstänkte hjärnan bakom terrorplanerna i Köpenhamn är en företagare i 50-årsåldern som på dagarna rör sig kring Stureplan i Stockholm.

Patrick Sörquist / SCANPIX

2 av 6

Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

3 av 6

Jens Dresling/Scanpix

Och Headley ska tidigare ha varit i kontakt med företagaren i Stockholm om terrorplanerna mot Jyllands-Posten.
4 av 6

Och Headley ska tidigare ha varit i kontakt med företagaren i Stockholm om terrorplanerna mot Jyllands-Posten.

Niels Hougaard/SCANPIX

5 av 6

Fredrik Sandberg / SCANPIX

6 av 6

STIG-ÅKE JÖNSSON/Scanpix

Nyheter | 30/12/2010 10:59

En man i 50-årsåldern - som åtnjuter stor respekt bland islamistiska terrorister i hela världen - pekas ut som hjärnan bakom attentatsplanerna i Danmark. På dagarna hänger han bland gräddan på Stureplan i Stockholm.

STOCKHOLM. Han kan vara hjärnan bakom den planerade terroristattacken mot de danska tidningarna Jyllands-Posten och Politiken, uppger tidningen Metro.

Stockholmaren i 50-årsåldern, som har nordafrikanskt ursprung, är en av de viktigaste målobjekten på Säpos lista över de 200 svenskarna som misstänks tillhöra den organiserade radikala islamismen.

"Lät budet gå vidare"

Han har starka kopplingar till internationell terrrorism och ska ha varit den som först fick erbjudandet om att utföra attentatet mot de danska tidningarna i Köpenhamn.

– Han visste att han stod under hård Säpobevakning och inte kunde utföra aktionen själv, så han lät budet gå vidare. Frågan är hur mycket han har deltagit i planeringen, säger en källa med mycket god insyn till Metro.

Rör sig på Stureplan

Mannen är tidigare ostraffad och har ett respektabelt jobb. Han bor centralt i Stockholm och rör sig till vardags kring fashionabla Stureplan.

Dock deltar han inte i nattlivet där alkoholen flödar på de hippa klubbarna.

Enligt uppgifter till Metro ska amerikanen David Headley - som 2009 greps efter misstankar om att han varit med om att planera terrorattentaten i Bombay som tog 195 människors liv - ha närmat sig stockholmaren med ett erbjudande om att utföra attackerna mot Jyllands-Posten.

De gripna finns i nätverket

– Stockholmaren är en av de absolut viktigaste personerna i svenska terroristkretsar, men han vet att han står under ständig bevakning. De fem gripna i Köpenhamn kan vara en del av hans nätverk, säger en källa till Metro.

Under onsdagens presskonferens i Köpenhamn bekräftade Säpochefen Anders Danielsson att David Headleys namn förekommit i utredningen.

Det innebär att nätet kan komma att dras åt kring den nordafrikanske företagaren i vimlet kring Stureplan.