Den misstänkte hjärnan bakom terrorplanerna i Köpenhamn är en företagare i 50-årsåldern som på dagarna rör sig kring Stureplan i Stockholm.
1 av 6
Den misstänkte hjärnan bakom terrorplanerna i Köpenhamn är en företagare i 50-årsåldern som på dagarna rör sig kring Stureplan i Stockholm. - Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX
2 av 6
- Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
3 av 6
- Foto: Jens Dresling/Scanpix
Och Headley ska tidigare ha varit i kontakt med företagaren i Stockholm om terrorplanerna mot Jyllands-Posten.
4 av 6
Och Headley ska tidigare ha varit i kontakt med företagaren i Stockholm om terrorplanerna mot Jyllands-Posten. - Foto: Niels Hougaard/SCANPIX
5 av 6
- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
6 av 6
- Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/Scanpix

"Terrorledaren rör sig på Stureplan mitt i Stockholm"

En man i 50-årsåldern - som åtnjuter stor respekt bland islamistiska terrorister i hela världen - pekas ut som hjärnan bakom attentatsplanerna i Danmark. På dagarna hänger han bland gräddan på Stureplan i Stockholm.


Det här är de terrormisstänkta

1. En 44-årig man med initalierna MD. Tunisier bosatt i Sverige. Anhölls i Herlev, en förort väster om Köpenhamn.

2. 29-årige MA, som är svensk medborgare och född i Libanon. Anhölls i Herlev.

3. 30-årige OA, svensk medborgare. Anhölls i Herlev.

4. En 26-årig asylansökande irakier med uppehållstillstånd i Danmark. Anhölls i Greve i danska Själland. Försattes på fri fot torsdagen den 30 december, men är ännu misstänkt.

5. En 37-årig svensk medborgare, SZ, med tunisiskt ursprung. Anhölls i Jakobsberg i Stockholm.

STOCKHOLM. Han kan vara hjärnan bakom den planerade terroristattacken mot de danska tidningarna Jyllands-Posten och Politiken, uppger tidningen Metro.

Stockholmaren i 50-årsåldern, som har nordafrikanskt ursprung, är en av de viktigaste målobjekten på Säpos lista över de 200 svenskarna som misstänks tillhöra den organiserade radikala islamismen.

"Lät budet gå vidare"

Han har starka kopplingar till internationell terrrorism och ska ha varit den som först fick erbjudandet om att utföra attentatet mot de danska tidningarna i Köpenhamn.

– Han visste att han stod under hård Säpobevakning och inte kunde utföra aktionen själv, så han lät budet gå vidare. Frågan är hur mycket han har deltagit i planeringen, säger en källa med mycket god insyn till Metro.

Rör sig på Stureplan

Mannen är tidigare ostraffad och har ett respektabelt jobb. Han bor centralt i Stockholm och rör sig till vardags kring fashionabla Stureplan.

Dock deltar han inte i nattlivet där alkoholen flödar på de hippa klubbarna.

Enligt uppgifter till Metro ska amerikanen David Headley - som 2009 greps efter misstankar om att han varit med om att planera terrorattentaten i Bombay som tog 195 människors liv - ha närmat sig stockholmaren med ett erbjudande om att utföra attackerna mot Jyllands-Posten.

De gripna finns i nätverket

– Stockholmaren är en av de absolut viktigaste personerna i svenska terroristkretsar, men han vet att han står under ständig bevakning. De fem gripna i Köpenhamn kan vara en del av hans nätverk, säger en källa till Metro.

Under onsdagens presskonferens i Köpenhamn bekräftade Säpochefen Anders Danielsson att David Headleys namn förekommit i utredningen.

Det innebär att nätet kan komma att dras åt kring den nordafrikanske företagaren i vimlet kring Stureplan.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.