Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skydda dig - solen mörknar

- 04/01/2011, 09:13 -
1 av 3

Ali Nishan/AP/Scanpix

2 av 3

Patricio Munoz/AP/Scanpix

3 av 3

Khin Maung Win/AP/Scanpix

När solen går upp över Sverige är vi det mörkaste landet i världen.

Över hela Sverige inträder under morgonen och förmiddagen en solförmörkelse. Och allra bäst syns den när solen går upp - från klockan 8.30 i söder till 10.30 i norr.

Då är faktiskt Sverige världens mörkaste land. Här blir förmörkelsen som allra störst - uppemot 85 procent. Åtminstone i delar av landet, annars ligger den på ungefär 80 procent.

– Vi i Sverige har ögonen på oss. Flera observatorier utomlands har hört av sig och vill att vi skickar foton, säger Niklas Henricson, observatoriechef vid Tycho Brahe-observatoriet, till Expressen.

Om du ska kika på solförmörkelsen gör du dock klokt i att skydda ögonen - och vanliga solglasögon räcker inte. Svetsglas duger däremot.

Bäst chans har du i norra delen av landet. Morgonens väderrapport från SMHI visar på goda möjligheter. Det är nämligen rejält kallt i Luleå och Umeå - men nästan helt molnfritt.

I Göteborg är det värre ställt med molnigheten - men de förhoppningsfulla som utrustat sig med svetsglasen har möjligen inte gjort det helt förgäves.

– Det är inte helt kört, faktiskt, för det finns vissa glipor i molntäcket, rapporterar Göteborgs-Postens Eva Heyman vid halv nio-tiden från utkiken högst upp i Skanskaskrapan vid Lilla Bommen.

I ostligaste Svealand mot Gotland och på norra västkusten kan det också finnas hål i molntäcket.

UPPDATERING: Även göteborgarna fick sin solförmörkelse, rapporterar GP.