1 av 3
- Foto: Ali Nishan/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Patricio Munoz/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Khin Maung Win/AP/Scanpix

Skydda dig - solen mörknar

När solen går upp över Sverige är vi det mörkaste landet i världen.


Det här är en solförmörkelse

Solförmörkelse inträffar när månen passerar mellan jorden och solen och båda två ligger i en rät linje.

Solen är cirka 400 gånger större än månen, men ligger 400 gånger längre bort från jorden. Det gör att de två himlakropparna är nästan identiskt stora sett från oss.

När månen rör sig i sin elliptiska bana runt jorden växlar avståndet mellan jorden och månen - från cirka sex procent under till cirka sex procent över det genomsnittliga avståndet, som är 384 400 kilometer. Månskivan varierar alltså i storlek.

Även jordens bana runt solen är elliptisk, men i mindre grad. Solskivans storlek varierar alltså också något, men är i de flesta fall lite mindre än månskivan.

Källa: Wikipedia

Över hela Sverige inträder under morgonen och förmiddagen en solförmörkelse. Och allra bäst syns den när solen går upp - från klockan 8.30 i söder till 10.30 i norr.

Då är faktiskt Sverige världens mörkaste land. Här blir förmörkelsen som allra störst - uppemot 85 procent. Åtminstone i delar av landet, annars ligger den på ungefär 80 procent.

– Vi i Sverige har ögonen på oss. Flera observatorier utomlands har hört av sig och vill att vi skickar foton, säger Niklas Henricson, observatoriechef vid Tycho Brahe-observatoriet, till Expressen.

Om du ska kika på solförmörkelsen gör du dock klokt i att skydda ögonen - och vanliga solglasögon räcker inte. Svetsglas duger däremot.

Bäst chans har du i norra delen av landet. Morgonens väderrapport från SMHI visar på goda möjligheter. Det är nämligen rejält kallt i Luleå och Umeå - men nästan helt molnfritt.

I Göteborg är det värre ställt med molnigheten - men de förhoppningsfulla som utrustat sig med svetsglasen har möjligen inte gjort det helt förgäves.

– Det är inte helt kört, faktiskt, för det finns vissa glipor i molntäcket, rapporterar Göteborgs-Postens Eva Heyman vid halv nio-tiden från utkiken högst upp i Skanskaskrapan vid Lilla Bommen.

I ostligaste Svealand mot Gotland och på norra västkusten kan det också finnas hål i molntäcket.

UPPDATERING: Även göteborgarna fick sin solförmörkelse, rapporterar GP.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!