Fredag 16 Apr
Stockholm

Flyktingbarn får illegal medicin på skånskt hem

Läkare slår larm: På ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn i Skåne är olaglig läkemedelsutdelning standard.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VELLINGE. Nu slår läkaren Stephan Palmstierna larm om att de ensamkommande flyktingbarnen på Hököpinge transitboende pumpas fulla med mediciner - olagligt.

– Personalen delar ut tabletter till ungdomarna. Jag såg det själv många gånger. Det är absolut förbjudet, men det struntar man i, säger han till Sydsvenskan.

Vårdbolaget Attendo Care, som sköter läkemedelshanteringen på transitboendet, får nu hård kritik.

– Tabletter var nästan den enda behandling de fick. Personalen pratade med killarna det lilla man hann och med stora språksvårigheter – och så delade man ut tabletter. Till svårt skadade ungdomar och utan någon koll alls, säger Stephan Palmstierna till Sydsvenskan.

Flera gode män på boendet som Sydsvenskan talat med bekräftar Palmstiernas vittnesmål om den olagliga medicineringen av flyktingbarnen.

– Personalen har inte rätt att dela ut medicin över huvud taget. Boendet får inte ha medicinhantering. Om det ska delas ut måste god man kontaktas, säger Stephan Palmstierna.

Men det skedde inte, enligt läkaren.

- Som läkare lade jag mig i den medicinska biten. Jag talade om att de får inte göra så. Det är väldigt allvarligt att medicinen delas ut av någon som inte har rätt att göra det – det är ingen tvekan om det. Men jag fick inget gehör, säger han till Sydsvenskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela