1 av 3
- Foto: Warren Watkins/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Warren Watkins/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Liz Condo/AP/SCANPIX

Döda fåglar regnade ner

Nu har fåglarnas massdöd nått Sverige. På nyårsdagen täcktes staden Beebe i amerikanska Arkansas av döda fåglar. På tisdagen regnade de ner också i Falköping.– Det var väldigt otäckt.


FALKÖPING. En mystisk massdöd har drabbat fåglar i USA. Gator och torg, husens tak och barnens lekplatser täcktes plötsligt av tusentals svarta fåglar.

Nu tycks massdöden bland fågelfän ha spridit sig också till Sverige. När Drilon Hulaj, 23, gick hem från jobbet i Falköping på tisdagen slogs han av en makaber syn.

– Jag tänkte direkt att det måste finnas ett samband, säger han till Aftonbladet.

Nyårsraketer

– Vi körde ganska långsamt och saktade in. Jag klev ut och tog en bild. Vi hade läst om fågeldöden i USA och tänkte att det måste finnas ett samband, säger Drilon.

Det var på nyårsafton som rödvingade trupialer i stället för fyrverkerier föll ner från den mörka natthimlen vid midnatt på nyårsafton i Arkansas.

Forskare trodde då att de hade stressats till döds av nyårsraketerna.

100 döda fåglar

Men i Sverige trillade de ner flera dagar efter nyårsnattens smällar i skyn.

– Vi fick samtalet tio i tolv i natt, åkte till gatan och konstaterade att det var cirka 100 döda eller nästan döda fåglar, säger Andreas Wedebrand, inre befäl på polisen i Skövde, till Aftonbladet.

Ögonvittnen upplevde det hela som mycket obehagligt.

– Det kändes sjukt att stå där och se alla de där fåglarna. Det var faktiskt väldigt otäckt, säger en boende till GT.

Länsstyrelsen, kommunen och Räddningsstjänsten har kopplats in.

– Vägen är avspärrad tills vidare för att invänta veterinär, säger Andreas Wedebrand.

Mysterium

Ornitologen Anders Wirdheim är förvånade över fåglarnas massdöd i Falköping.

– Det här var ovanligt! Troligen är de kajor. De övervintrar i stora flockar. Om de blir utsatta för upprepade störningar nattetid kan de bli så stressade att de flyger ihjäl sig. Antingen dör de av utmattning eller så flyger de in i vajrar, grenar och master i mörkret, säger han till Aftonbladet.

Men mystiken har inte lättat för det. Vad kan ha stressat ihjäl fåglarna flera dagar efter fyrverkeriernas stora kväll? Det frågar sig nu myndigheterna och fågelforskarna i Skövdetrakten.

Några dagar efter nedfallet i Arkansas inträffade förvisso en lika dramatisk massfågeldöd i Louisiana - en angränsande delstat, uppger The News Chronicle.

De döda kajorna i Falköping ska nu föras till Uppsala och Statens veterinärmedicinska anstalt för att undersökas.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.