Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bombmannen Taimour hade judisk tjej i Tranås

- 07/01/2011, 15:23 -
1 av 5

Faksimil/TV4

2 av 5

Privat

3 av 5

SCANPIX

4 av 5

Akira Suemori/AP/SCANPIX

5 av 5

Privat

Som chef för ungdomshuset i Tranås träffade Eduardo Grutzky julruschbombaren Taimour Abdulwahab många gånger under uppväxtåren.– Han var en helt vanlig kille, precis som alla andra, säger han till Nyheter24.

TRANÅS. Mellan 1994 och 1998 var Eduardo Grutzky chef för ungdomshuset Sobel i Tranås. Staden där självmordsbombaren Taimour Abdulwahab växte upp.

Och precis som alla andra ungdomar i staden besökte han Sobel för att umgås med ortens andra unga.

– Det var ett ganska stort ställe med flera aktiviteter. Förutom café hade vi teaterlektioner, skateboardramp och lokalradio, berättar Eduardo Grutzky för Nyheter24.

Hade judisk tjej

Den blivande julruschbombaren Taimour besökte ungdomshuset regelbundet. Eduardo beskriver honom som stilig och populär.

Han avslöjar också att Taimour Abdulwahab hade en judisk flickvän under uppväxtåren i Tranås.

– Han var runt 15-16 när de var ihop. De var ihop ganska länge, runt två år, berättar Eduardo och fortsätter:

– Då fanns det ingenting som tydde på att han skulle ha något problem med att hon var judinna. Inte heller föräldrarna sa något om det. De verkade vara helt vanliga Svenssons.

Sedan självmordsattentet i Stockholm har Eduardo försökt minnas tillbaka om det fanns minsta tecken på att Taimour var på väg att bli extremist.

Men inget tydde på att Taimour den 11 december 2010 skulle spränga sig till döds i Stockholm city.

Åt skinka

– Det jag minns är att han var en helt vanlig kille, precis som alla andra. Det fanns inte något i hans personlighet som tydde på att hans skulle bli extremist, säger Grutzky till Nyheter24.

– Han var inte religös alls när han bodde i Tranås. Han åt skinka och jag hörde honom aldrig prata om religion.

Kort stubin

Vid ett tillfället ska Taimour hamnat i en häftig debatt med en kompis i caféet på Sobel. Inte helt ovanligt, berättar Eduardo Grutzky, som vid det tillfället körde ut honom från ungdomshuset.

– Jag har inte en aning om vad bråket handlade om, men jag hörde honom aldrig bråka eller bli arg för något som handlade om politik eller religion, säger Eduardo och lägger till:

– Han hade en kort stubin, men efter att jag kört ut honom var det som vanligt. Han kom tillbaka någon dag senare.

"Kände en jättestor sorg"

När Eduardo förstod att det var en av hans ungdomar som sprängt sig beskriver han känslan som "en stor sorg".

– Jag kände vagt igen honom på tidningsbilderna, men det var först när jag såg namnet på Flashback som jag förstod att det var han. Jag kände naturligtvis en stor sorg, speciellt med tanke på hur många som han kunnat döda.

Kompisar i chock

Och Taimours tidigare kompisar från Tranås säger han var i chock över händelsen.

– De är förvirrade och mår dåligt över vad som hänt. Framför allt hans tidigare flickvän var chockad när hon fick reda på att det var Taimour. Hon har inte velat prata om det.