1 av 3
- Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Författaren Kristina Lugn tar parti för sin ständige sekreterare...
2 av 3
Författaren Kristina Lugn tar parti för sin ständige sekreterare... - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX /
3 av 3
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Kristina Lugn till stöd för Englund i Ranelid-fejden

Författaren Kristina Lugn träder till försvar för Svenska Akademiens ständige sekreterare i Let's Dance-fejden. Om hans medverkan i dansprogrammet säger den berömda författaren:– Det är en väldigt tom fråga.


Efter att författaren och Let's Dance-stjärnan Björn Ranelid utmanat Svenska Akademien och i retur fått på nöten av dess ständige sekreterare Peter Englund gick Ranelid till förnyad attack i 2011 års hittills mest rafflande litterära fejd.

Nu får Englund stöd av en annan av Sveriges mest framträdande författare - Kristina Lugn.

– Vi har aldrig diskuterat Björn Ranelids medverkan i Let´s Dance, vi har aldrig nämnt saken. Det är en väldigt tom fråga, säger hon till Svenska Dagbladet.

Flera av Lugns kollegor i Svenska Akademien tycker dock att Peter Englunds sågning av Björn Ranelid är elak. Ingen av dem vill dock låta sig citeras av SvD.

Englund skrev på sin blogg att det är bra att författaren är med i Let's Dance eftersom "allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas".

Författaren Kristina Lugn, ledamot på stol nummer 14, står dock på sekreterarens sida.

"Synd om Ranelid"

– Man beskyller oss för att inte vara modiga. Peter har varit i Irakkriget och i Bosnien men han går inte och skryter om det. Det är så fruktansvärt synd om Björn Ranelid, han gör sig till åtlöje, säger hon till SvD.

– Så fort man är med i Svenska Akademien eller inte intresserad av fotboll och liknande anses man som en jävla översittare. Jag har själv precis som Peter retat mig enormt på den här fixeringen Ranelid har vid Svenska Akademien.

– Samtidigt tycker jag synd om Björn Ranelid, man förstår ju att det han vill är att vara med i Akademien.

/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

1 timme sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

1 timme sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

2 timmar sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

2 timmar sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

2 timmar sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

27 migranter räddade från sjunkande båt

2 timmar sedan
Den libanesiska militären räddade på lördagen 27 migranter vars båt höll på att sjunka utanför landets norra kust, uppger man i ett uttalande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.