Söndag 13 Jun
Stockholm

Larmrapport om sexövergrepp mot barn

"Okunskapen alarmerande."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Sverige råder en alarmerande okunskap om sexuella övergrepp mot barn. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i en ny rapport de gjort på regeringens uppdrag.

Övergreppen är många och måste tas på betydligt större allvar. Enligt SBU har mellan 7 och 14 procent av flickor under 18 år tvingats till samlag.

Motsvarande siffra för pojkar är mellan 3 och 6 procent.

Dessutom råder omfattande okunskap om den typiske förövaren och folk känner inte till tillräckligt väl att det ofta är någon som barnet känner som begår övergreppet.

Personer som riskerar att begå övergrepp måste också mötas bättre av samhället, menar SBU:s direktör Måns Rosén och  ordföranden för projektgruppen bakom studien Niklas Långström.

"En del av dem som ännu inte begått sex­övergrepp mot barn, men som befinner sig i riskzonen, söker själva hjälp. Samhällets möjligheter att nå fler av dessa personer för förebyggande insatser bör utvecklas. Det viktigaste målet är att skydda barn från fler övergrepp, och våra insatser måste vara de bästa tänkbara." skriver de på DN Debatt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela