Måndag 21 Jun
Stockholm

Nu får du överklaga betyg

Sofia Brändström, vice ordförande i SVEA - Sveriges Elevråd - gläds åt utredningens slutsats.
1 av 3
Sofia Brändström, vice ordförande i SVEA - Sveriges Elevråd - gläds åt utredningens slutsats. Foto: Skolverket
Men utbildningsminister Jan Björklund har tidigare varit skeptisk. Centern och kristdemokraterna är däremot för betygsöverprövning.
2 av 3
Men utbildningsminister Jan Björklund har tidigare varit skeptisk. Centern och kristdemokraterna är däremot för betygsöverprövning. Foto: Drago Prvulovic/AP/Scanpix
Missnöjd med slutbetygen? Nu föreslår en statlig utredning att du ska få överklaga orättvisa betyg.
3 av 3
Missnöjd med slutbetygen? Nu föreslår en statlig utredning att du ska få överklaga orättvisa betyg. Foto: KARIN MALMHAV / SCANPIX

En statlig utredning föreslår att elever ska få rätt av få betygen omprövade, uppger Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dåliga betyg? Det kanske är ditt eget fel - men i de fall lärare satt orättvisa omdömen kanske du snart får chansen att överklaga. 

Det föreslår en statlig utredning under onsdagen. Överprövningsrätten gäller de viktiga slutbetygen i grundskolan och kursbetygen på gymnasiet, uppger Sveriges Radios Ekotredaktion.

Sofia Brändström, vice ordförande i Sveriges elevråd - Svea - gläder sig åt förslaget:

– Vi är jätteglada över att man föreslår det. Det här är en fråga som vi har drivit hårt i säkert tio års tid och som är väldigt, väldigt viktig för eleverna. Betygen är det enda myndighetsutövandet som man inte kan ompröva. Vi välkomnar det väldigt väldigt varmt, säger hon till Ekot.

Orättvis betygssättning

Enligt flera granskningar sätter ofta lärare orättvisa betyg på lösa boliner. I och med att betygssättningen är myndighetsutövning anser utredningen att det är en rättssäkerhetsfråga för eleverna att kunna begära omprövning.

För många elever avgör betygen deras framtid.

Också Lärarnas Riksförbund är positivt.

– Jag tycker att det är rimligt att eleverna i Sveriges skolor har möjlighet att utöva en sådan myndighetsutövning som betygssättning är, så att vi ställer oss bakom ett sådant förslag, säger fackföreningens vice ordförande, Anders Almgren, till SR:s Ekot.

Inom alliansregeringen är centerpartiet och kristdemokraterna för elevernas rätt att överklaga medan utbildningsminister Jan Björklund (fp) har varit tveksam.

Men det är ändå han som tillsatt den utredning som nu föreslår förändringen.

Sveas Sofia Brändström hoppas att förslaget blir verklighet:

– De flesta partierna är ju faktiskt eniga i frågan och tycker att det är väldigt viktigt. Så jag tror att det kommer att tas emot bra av politikerna. Det får vi hoppas, säger hon.

UPPDATERING: Utbildningsminister Jan Björklund sågar utredningen som han själv tillsatt - vill inte ge elever rätt att överklaga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela