Sofia Brändström, vice ordförande i SVEA - Sveriges Elevråd - gläds åt utredningens slutsats.
1 av 3
Sofia Brändström, vice ordförande i SVEA - Sveriges Elevråd - gläds åt utredningens slutsats. - Foto: Skolverket
Men utbildningsminister Jan Björklund har tidigare varit skeptisk. Centern och kristdemokraterna är däremot för betygsöverprövning.
2 av 3
Men utbildningsminister Jan Björklund har tidigare varit skeptisk. Centern och kristdemokraterna är däremot för betygsöverprövning. - Foto: Drago Prvulovic/AP/Scanpix
Missnöjd med slutbetygen? Nu föreslår en statlig utredning att du ska få överklaga orättvisa betyg.
3 av 3
Missnöjd med slutbetygen? Nu föreslår en statlig utredning att du ska få överklaga orättvisa betyg. - Foto: KARIN MALMHAV / SCANPIX

Nu får du överklaga betyg

En statlig utredning föreslår att elever ska få rätt av få betygen omprövade, uppger Ekot.


Dåliga betyg? Det kanske är ditt eget fel - men i de fall lärare satt orättvisa omdömen kanske du snart får chansen att överklaga. 

Det föreslår en statlig utredning under onsdagen. Överprövningsrätten gäller de viktiga slutbetygen i grundskolan och kursbetygen på gymnasiet, uppger Sveriges Radios Ekotredaktion.

Sofia Brändström, vice ordförande i Sveriges elevråd - Svea - gläder sig åt förslaget:

– Vi är jätteglada över att man föreslår det. Det här är en fråga som vi har drivit hårt i säkert tio års tid och som är väldigt, väldigt viktig för eleverna. Betygen är det enda myndighetsutövandet som man inte kan ompröva. Vi välkomnar det väldigt väldigt varmt, säger hon till Ekot.

Orättvis betygssättning

Enligt flera granskningar sätter ofta lärare orättvisa betyg på lösa boliner. I och med att betygssättningen är myndighetsutövning anser utredningen att det är en rättssäkerhetsfråga för eleverna att kunna begära omprövning.

För många elever avgör betygen deras framtid.

Också Lärarnas Riksförbund är positivt.

– Jag tycker att det är rimligt att eleverna i Sveriges skolor har möjlighet att utöva en sådan myndighetsutövning som betygssättning är, så att vi ställer oss bakom ett sådant förslag, säger fackföreningens vice ordförande, Anders Almgren, till SR:s Ekot.

Inom alliansregeringen är centerpartiet och kristdemokraterna för elevernas rätt att överklaga medan utbildningsminister Jan Björklund (fp) har varit tveksam.

Men det är ändå han som tillsatt den utredning som nu föreslår förändringen.

Sveas Sofia Brändström hoppas att förslaget blir verklighet:

– De flesta partierna är ju faktiskt eniga i frågan och tycker att det är väldigt viktigt. Så jag tror att det kommer att tas emot bra av politikerna. Det får vi hoppas, säger hon.

UPPDATERING: Utbildningsminister Jan Björklund sågar utredningen som han själv tillsatt - vill inte ge elever rätt att överklaga.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.