Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vargjägare hotar med tjuvjakt i vår

- 15/01/2011, 18:30 -
1 av 2

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Jägare hotar nu med utökad tjuvjakt under våren.
2 av 2

Jägare hotar nu med utökad tjuvjakt under våren.

OLIVIER MORIN/AP/SCANPIX

Aktivister stör vargjakten. Då hotar jägarna med tjuvjakt.– I vår kommer vargstammen att minska, det är vad jag tror, säger jägaren Arne Strandberg.

KARLSTAD. Vargjakten har fått en dramatisk första dag. Nio vargar har skjutits runt om i Sverige, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt.

Men jakten i Värmland har störts av aktivister under lördagen. Bland annat har klistermärken med texten "Rädda en varg, skjut en jägare” klistrats på minst två bilar.

– Jag kan inte säga att jag blev direkt rädd. Troligen är det inget att bry sig om, och jag har inte bestämt mig för om jag ska anmäla saken till polisen, säger en av de jägare som fått det hotfulla meddelandet på sin bil, säger Arne Strandberg.

Hotar med tjuvjakt

Aktivister som protesterar mot den omdiskuterade vargjakten har även åkt runt i bil och tutat.

– Det åkte en bil fram och tillbaka upprepade gånger under lördagen och tutade vid varje passkytt, det var många som blev ordentligt förbannade, berättar Arne Strandberg.

Jägaren Arne Strandberg säger också att om jägarna inte får skjuta varg nu - kommer de göra det senare. Olagligt.

– Det här kommer garanterat att leda till mer tjuvjakt. I vår kommer vargstammen att minska, det är vad jag tror. Störningarna kan också användas som argument för att begära en förlängd jaktperiod, säger han till NWT.

Jakten pågår fram till den 15 februari.