- Foto: Tomas Oneborg/AP/Scanpix

"Medierna målar ut islam som det stora hotet"

Unga muslimska män utmålas som fiender, enligt ny forskning.


När medier skildrar terrorism exemplifieras det nästan alltid med ugna muslimska män. Och rapporteringen kring islam kopplas väldigt ofta till våld. Det visar forskning från medieforskaren Ylva Brune.

– Tre ord förs ihop och repeteras: islam – muslim – terrorist. Det är inte så att nyhetsmedier påstår att alla muslimer är terrorister, men när man läser tidningarna och begreppen gång på gång svetsas samman så är det inte så svårt att få den uppfattningen, säger Brune till DN.

Mediebilden av islam som terrorreligion förstärktes av attentaten i USA den 11 september 2001 men rapporteringen hade samma karaktär långt innan.

Enligt Brune handlade 85 procent av alla reportage om islam på tidigt 90-tal om våld och 25 procent av rapporteringen behandlade terrorism. Även på 80-talet uppges situationen ha varit densamma.

Ylva Brune pekar ut den kristna kyrkan som delansvarig då den alltid strävat efter att särskilja kristendomen från övriga religioner.

– Kyrkan har under flera hundra år systematiskt byggt upp fördomar gentemot andra religioner, främst de som har likheter med kristendomen – alltså judendomen och islam, säger hon till DN och fortsätter:

– Redan då var det upprepning som gällde. På kyrkoplakaten kunde man läsa om de ”vidriga judesvinen” och ”förskräckliga muselmanerna”.

Muslimerna har anklagats för samma saker i över 500 år, med viss variation, menar Brune.

– Det beror lite på vad vi behöver för stunden. När vi var viktorianska och sexuellt pryda så hävdade vi att de var lössläppta. Nu är vi frigjorda, då kallar vi muslimerna för traditionsstyrda och sexuellt förtryckta, säger hon till DN.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!