Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige säger nej till kokablad

- 26/01/2011, 13:28 -
Folkhälsominister Maria Larsson (kd) vill inte att det ska vara tillåtet att...
1 av 2

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) vill inte att det ska vara tillåtet att...

Claudio Bresciani / SCANPIX

... tugga kokablad.
2 av 2

... tugga kokablad.

Scott Dalton/AP/Scanpix

Den svenska regeringen sätter ner foten om kokabladen. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) kallade till sig Bolivias ambassadör för att läxa upp landet som vill att FN ska undanta kokablad från narkotikakonventionen.

STOCKHOLM. Bolivia - ett land vars bönder i hundratals år använt kokablad för att bland annat tugga och koka te - har begärt en ändring i 1961 års narkotikakonvention. De vill att kokabladstuggning tillåts.

Men Sverige tänker inte finna sig i Bolivias förslag. I ett möte med Bolivias ambassadör förra veckan gjorde äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) klart att regeringen anser att Bolivias förslag öppnar för en mer långtgående liberalisering.

– Ett sådant prejudikat skulle ge negativa signaler som inte överensstämmer med de åtgärder som vidtas i kampen mot narkotikahandel och användningen av narkotika, säger Maria Larsson i ett pressmeddelande.

– Sverige kan således inte acceptera den föreslagna ändringen.