Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen vill straffa sexköpare hårdare

- 27/01/2011, 15:08 -

Claudio Bresciani / SCANPIX

Ett års fängelse för sexköp, om regeringen får igenom sitt förslag.

Regeringen har kommit överens om att skärpa straffet för sexköp. Nu ska förslaget bara ta sig igenom lagrådets granskning innan det läggs fram i riksdagen. Och där väntas den få tillräckligt stöd av oppositionspartierna för att den ska kunna klubbas igenom och träda i kraft redan den 1 juli.

Sexköpslagen har tidigare varit mycket omdiskuterad även inom borgerligheten, där liberaler inom bland annat centerpartiet och folkpartiet helt varit emot sexköpslagen samtidigt som moderata justitieministern Beartice Ask velat hänga ut folk som ens är misstänkta för sexköp genom att skicka gredelina kuvert till dem.

I dag kan sexköp leda till fängelse i max sex månader men oftast blir påföljden böter.

Nu vidgas möjligheterna alltså för domstolarna. Men Beatrice Ask medger att man inte kan skärpa straffet särskilt mycket mer.

– Det går inte att höja hur mycket som helst, då blir det orimligheter visavi andra brott, sade justitieministern till Riksdag & Departement.