Måndag 27 Sep
Stockholm

Svenska trupper utsatta för flera attacker i Afghanistan

I onsdags körde svenska trupper på en vägbomb. Ingen skadades och fordonet, en Galt, drabbades av lättare skador.
1 av 2
I onsdags körde svenska trupper på en vägbomb. Ingen skadades och fordonet, en Galt, drabbades av lättare skador. Foto: Tobias Wallström / SCANPIX
Svenska soldater har varit inblandade i totalt fyra strider de senaste dagarna. (Bilden har inget direkt samband med artikeln)
2 av 2
Svenska soldater har varit inblandade i totalt fyra strider de senaste dagarna. (Bilden har inget direkt samband med artikeln). Foto: Anja Niedringhaus/AP/SCANPIX

Soldaterna pressade vid flera tillfällen. Flygunderstöd kallades in. Ingen uppges ha skadats i striderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MAZAR-E-SHARIF. Den senaste veckan har svenska trupper i Afghanistan utsatts för totalt fyra attacker. I lördags besköts svenska soldater när de patrullerade ett område tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor av finkalibrig eld från långt avstånd.

Enligt Försvarsmakten ska soldaterna besvarat elden men senare kallat in flygunderstöd för att klara situationen.

– Varför man gjorde det kan jag inte svara på exakt. Soldaterna gör en bedömning på plats, och det kan variera från situationen till situationen, säger Therese Fagerstedt, informatör på Försvarsmakten till Nyheter24.

Under måndagen hamnade svenska soldater i en ny eldstrid. Vid klockan 12 lokal tid ska soldaterna beskjutits, även denna gång med finkalibrig eld. Fyra timmar senare attackerades svenskarna på nytt. Ingen kom till skada under eldgivningen.

Körde på vägbomb

Under onsdagen attackerades svenska soldater av en så kallad IED, en vägbomb, fyra mil väster om Mazar-e-Sharif. Soldaterna färdades i personterrängbil 6 GALT. Enligt Försvarsmakten drabbades fordonet av lättare skador och kunde köras i väg av soldater på plats.

Under torsdagen attackerades svenska soldater i området Darzab, över 17 mil väster om den svenska basen. Regionen anses som ett av de farligaste områdena som svenskarna patrullerar, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

De svenska trupperna kallade på nytt in utländskt flygunderstöd, som bara genom sin närvaro fick talibanerna att fly platsen.

Ny taktik

Anledningen till den senaste veckans attacker förklaras med att svenska trupper bytt taktik efter årsskiftet. Numer genomför svenska trupper fler patrulleringar i området. Därför är det svårt att förklara attackerna med att talibanerna blivit mer aktiva i området.

– Vi är ute mer och genomför fler operationer. En ökad närvaro ger fler attacker, säger Therese Fagerstedt till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela