Fick sparken – stämmer företaget

Nio anställda som tvingades säga upp sig från Fortum stämmer nu kraftbolaget.


Det var för sex veckor sedan som tolv anställda på energibolaget Fortum tvingades till att säga upp sig. Hotet var att de skulle bli polisanmälda om de inte gick med på kravet.

Anledningen bakom uppsägningen vill inte Fortums ledning avslöja, men Peter Strannegård, chef för Fortums kundtjänst, avslöjar för tidningen Ljusnan att det beror på att de anställda tagit sig förmåner som de inte var berättigade.

Men nu sätter de sparkade hårt mot hårt. Nio av de tolv har tagit tillbaka sina uppsägningar och med hjälp av advokaten Conny Engstrand ska de nu ta målet till en civilrättslig tvist med arbetsgivaren.

– Som jag ser det har de fått lämna sina anställningar på ett helt rättsvidrigt sätt och mer eller mindre pekats ut som brottslingar av företagsledningen. Det är bedrövligt skött och helt oacceptabelt, säger Engstrand.

Advokaten ska i första hand kräva att de anställda återfår sina jobb, i andra hand kommer han att kräva skadestånd.

De anställda fick inget stöd från sin fackliga organisation, som ansåg att det fanns sakliga skäl för arbetsgivarens åtgärder.

Fortums reklamfilm för vågkraft

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.