Måndag 27 Sep
Stockholm

Bildt varnar för Wikileaks

Carl Bildt pratar frihet på nätet i schweiziska Davos.
1 av 2
Carl Bildt pratar frihet på nätet i schweiziska Davos. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
2 av 2

Utrikesminister Carl Bildt (m) är i Davos för toppmöte med världens mäktiga. Där hyllar han - efter ett möte med Google - friheten på internet. Samtidigt som han varnar för Wikileaks.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DAVOS. När världens toppolitiker, företagsledare och en handfull kändisar trängs i den schweiziska skidorten Davos finns givetvis också utrikesminister Carl Bildt på plats.

I en intervju med Expressens Fredrik Sjöshult berättar han om ett möte med sökordsjätten Google.

– Vi pratade mycket om frihetsfrågorna på nätet. Det håller vi på med mycket från svensk och amerikansk sida och jag har även pratat med Indonesiens utrikesminister om detta.

– Mänskliga rättigheter och respekten för det tryckta ordet är viktigt för oss men det gäller också inom digitala medier, säger Bildt till Expressen.

Men samtidigt visar sig Bildt vara oroad för allt för mycket frihet på nätet. Gentemot Wikileaks är utrikesministern inte odelat positiv.

– En del av det ställer till med betydande problem. Jag har ett exempel som jag inte kan berätta om offentligt som inte rör Sverige men som leder till betydande svårigheter både för fredsprocessen och enskilda personer, säger han till Expressen.

– Det måste finnas en möjlighet till förtroliga samtal mellan stater för att vi ska klara fred och stabilitet. Äventyras det för grundläggande går vi mot en osäkrare värld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela