Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu vill kd ändra sjukreglerna

1 av 2

Bertil Ericson / SCANPIX

2 av 2

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nyheter | 08/02/2011 12:08

Vill ha fler undantag i sjukförsäkringen.

Kristdemokraternas dåliga valresultat har följts upp av ännu sämre siffror i opinionsundersökningarna. I Demokskops senaste mätning fick kd katastroflåga 2,7 procent, långt under riksdagsspärren.

Nu ska partiet återvinna väljarnas förtroende. Och bland annat vill de göra det genom att slåss för mjukare regler i den stenhårt kritiserade sjukförsäkringen.

Kd vill införa fler undantag från bestämmelsen att arbetsförmågan måste prövas mot hela arbetsmarknaden, utöver det fåtal mycket svårt sjuka som i dag undantas.

Kd kräver också att Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens bedömningar är samstämmiga.

- Det vi har kunnat se är att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ibland gör olika bedömningar av arbetsförmågan. Det är inte acceptabelt. Man måste kunna lita på att myndigheter man möter talar med samma röst, säger kristdemokraten och vice gruppledaren Emma Henriksson till SVT:s Rapport.

Kd vill också göra reglerna för förtidspension mindre stränga än i dag.

En av anledningarna till att just sjukförsäkringsfrågan är ett område där kristdemokraterna nu omprövar sin politik är den internkritik som funnits inom kd.

-När vi ser att något vi har genomfört inte motsvarar de förväntningar vi har om att alla ska kunna känna trygghet. Då måste vi fortsätta kämpa, säger Emma Henriksson till Rapport.